po., 30. listopad 2015 12:18

Pistolník Vardy si podmanil Anglii, překonal rekord Van Nistelrooye

Začínal v pralese. Hrál za Fletwood v páté anglické lize a před čtyřmi roky dal při remíze proti Gatesheadu gól v utkání, které sledovalo 768 diváků. Teď se před zraky více než 32 tisíc fanoušků trefil v Premier League proti slavnému Manchesteru United. A co víc? Skóroval už v jedenáctém utkání v řadě, čímž překonal rekord ikony Rudých ďáblů Ruuda Van Nistelrooye. Seznamte se. Jamie Vardy, dříč z továrny.
Sestřih Vardyho 13 branek

Zní to jako pohádka. Jako kluk Vardy přičichl k fotbalu v rodném Sheffieldu, kde nastoupil do akademie Sheffieldu Wednesday, jednoho z nejstarších a dříve slavných anglických klubů. Kvůli malému vzrůstu jej ale coby teenagera kluboví šéfové uvolnili. Mladý Vardy začal kopat za provinční Stocksbridge, kde bral 30 liber za zápas, a chodil na ubíjející dvanáctihodinové šichty do továrny na výrobu uhlíkových vláken.

Za Stocksbridge však válel. Za 107 zápasů nasázel 66 branek a začaly kolem něj kroužit větší kluby. Krátce se mihl v Halifaxu Townu. V něm si střihl čtyři utkání a třikrát skóroval. V roce 2011 následoval přestup do Fleetwoodu, kde nastřílel ve 36 duelech neuvěřitelných 31 gólů. O rok později se ozval druholigový Leicester, kterému Vardy pomohl k postupu do prestižní Premier League.

První sezona mezi elitou mu úplně nevyšla. V tomto ročníku ale pálí ostrými. Střelecky se prosadil v jedenácti zápasech za sebou, dohromady už zapsal 13 zásahů a překonal rekord Ruuda Van Nistelrooye z roku 2003. Však mu pak nizozemský bombarďák se vší vážností pogratuloval. „Skvěle Jamie! Teď jsi jednička ty a zasloužíš si to,“ napsal Van Nistelrooy na Twitter.

„Před zápasem jsem řekl hráčům, že máme dva cíle – vyhrát zápas a pomoct Vardymu k rekordu. Nakonec bereme bod, který je pro naše umístění v tabulce důležitý, a Jamie má rekord. Je to fantastické, byl to skvělý večer,“ usmíval se manažer Leicesteru Claudio Ranieri. „Je neuvěřitelné, co Jamie dokázal a jak rychle vyrost ve velkého hráče,“ dodal italský trenér.

„Jsem samozřejmě šťastný. Rekord jsem měl v hlavě, ale když začal zápas, nemyslel jsem na něj,“ tvrdil Jamie Vardy. Ten se nyní, v pokročilém fotbalovém věku, zařadil mezi legendy. „Vardy! Skóruje, když se mu zamane,“ vysekl mu poklonu bývalý anglický reprezentant a uznává persona Gary Lineker.

Pohádkový příběh stále žije. Osmadvacetiletý zabiják může klidně pomýšlet i na absolutní rekord, který drží Jimmy Dunne. Ten v sezoně 1931/1932 vstřelil gól ve 12 zápasech za sebou. Překoná jej Jamie Vardy?

Zobrazeno 2591 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:51
Jan Šimek

První zkušenosti sbíral coby elév na webu hokejového klubu z Opavy, kde dodnes lepí díry. V roce 2011 se stal nosičem vody v redakci Opavského a Hlučínského deníku, je hrdým členem rodiny eSports.cz a od roku 2014 sype články na oficální web českého hokeje. Zúčastnil se čtyř světových šampionátů v hokeji, nechyběl ani na fotbalovém ME do 21 let (2015). Zůstává věrný Slezskému FC. Občas něco vyfotí nebo tweetne.

Pro psaní komentářů se přihlaste