pá., 4. listopad 2016 13:57

Pivoňkový pavilon sklidil úspěch

Dvojice zamilovaných Dvojice zamilovaných Zdroj: Divadlo na Šantovce
Olomouc – Druhý listopadový den přinesl nevídanou kulturní událost. Opera kchun-čchü z divadla Northern Kunqu Opera Theatre měla v České republice premiéru v Olomouci. Nejstarší forma čínské opery nalákala do malého sálu Divadla na Šantovce různorodé publikum. Hra Pivoňkový pavilon je o lásce až za hrob, která chytne za srdce. Vidět čínskou operu kulturně obohatí každého umění chtivého diváka.

Jedinečný zážitek doprovázelo komorní kvarteto, které hrálo na typické nástroje jako například dvoustrunné čínské housle zvané Er Hu. Působivé kostýmy a pohyby herců oživily již tak magický děj. Hlavní role ztvárnili Wej Čchun-žung, herečka oceněná Svazem žen Čínské lidové republiky, a Šao Čeng, herec první třídy. Hru režíroval Cchao Wen-Čen. Diváci se po inscenaci mohli s těmito herci v kostýmech vyfotit. To akorát umocnilo dojmy z performace. Akci podporoval například Konfuciův institut nebo Univerzita Palackého. Celý soubor se přesunul o den později do Prahy.

Tématem hry byla nešťastná láska mladé krásky Tu Li-niang, která se ve svém snu setkala před Pivoňkovým pavilonem s mladíkem Liou Meng-mej. Okamžitě se do něj zamilovala a kvůli nešťastné lásce zemřela. Díky náhodě se dívka opět setkala s milovaným, a nakonec jí pomocí květů lidé oživili, aby oba zamilovaní mohli být spolu.

Představení kchun-čchu je tradiční žánr čínského divadla, který vnikl ve 14. století. Ovlivnil mnoho pozdějších žánrů. Jeho nejznámějším představitelem je Tchang Sien-cu, který právě napsal Pivoňkový pavilon. 

Nothern Kunqu Opera Theatre, které bylo založeno v roce 1957, je jedinou Kunqu operní a uměleckou organizací národního významu na sever od řeky Jang-c´-ťiang.

Zobrazeno 2473 krát
Naposledy upraveno: pá., 4. listopad 2016 20:50
Pro psaní komentářů se přihlaste