ne., 29. květen 2016 18:40

Plastové držáky plechovek jsou minulostí, nahradit je mají stoprocentně rozložitelné

Miami - Prázdné držáky od pivních plechovek kriticky ohrožují mořský život a znečišťují pobřeží. S tím se snaží bojovat floridský pivovar Salwater Brewery, který vyvinul zcela rozložitelné a dokonce jedlé držáky, které mají pomáhat ochránit životní prostředí.

Držáky plechovek pivovaru Salwater Brewery se vyrábí z pšeničného a ječmenného odpadu, který vzniká jako druhotný produkt procesu výroby piva. Pivovar tak přináší možnost využití pivovarnického odpadu a zároveň přispívá k boji proti znečišťování oceánů. „Místo zabíjení zvířat jim námi navržené obaly poskytnou potravu,“ vysvětluje spoluzakladatel pivovaru Chris Gove.

Obaly se ve vodě začnou rozkládat během prvních dvou hodin, což zabrání živočichům, aby v jejich kroužcích uvízli. Zcela rozložit se má balení do dvou až tří měsíců, a to jak ve vodě, tak na souši, kde doba může kolísat podle vlhkosti a teploty ovzduší. Původně se držáky měly vyrábět z mořských řas, ty ale po vysušení ztrácely pevnost.

Saltwater Brewery se při propagaci svého vynálezu spojil s reklamní agenturou We Belivers. „Naším hlavním úkolem bylo zjistit, jaký materiál bude dostatečně trvanlivý a zároveň pevný, aby dokázal udržet balení šesti plechovek,“ sdělil spoluzakladatel We Believers Marco Vega a dodal: „Cenu jednoho balení držáků odhadujeme na dvacet pět centů, což je o deset centů více, než recyklovatelné plastové držáky, které Saltwater Brevery používají v současnosti. Pokud tuto technologii přijme více pivovarů a velkých pivních společností, výrobní cena rychle klesne a bude velmi konkurenceschopná.“

Už více než padesát pivovarů kontaktovalo Saltwater Brewery a vyjádřilo zájem používat jeho rozložitelné jedlé obaly. Společnost doufá, že na jejich výrobu vytvoří centralizované výrobní zařízení do roku 2017.

Jedlé obaly plechovek jsou dalším projevem snahy o snížení produkce nerecyklovaného odpadu. Saltwater Brewery se připojil k podobně motivovaným společnostem, jakými je například IKEA, která nahradila polystyrenové výplně krabic materiálem ze slisovaného podhoubí a mechu, nebo Carlsberg, který pracuje na vlastní formě rozložitelných držáků na piva.

Znečišťování oceánů plastovými obaly dosahuje v posledních letech kritických rozměrů. Kvůli znečištění moří odpadem ročně zemře odhadem sto tisíc mořských živočichů. Minulý měsíc moře vyvrhlo na pláž v Německu dva mrtvé vorvaně, v jejichž žaludcích našli biologové obrovské množství plastového odpadu, který zřejmě zapříčinil jejich úmrtí.

Zobrazeno 2465 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:45
Pro psaní komentářů se přihlaste