pá., 25. listopad 2016 07:36

Plzeň si jarní část Evropské ligy nezahraje

Smutnící Viktoriáni loučící se s EL děkují fanouškům Smutnící Viktoriáni loučící se s EL děkují fanouškům Zdroj: Facebook: FC Viktoria Plzeň
Řím – Sen všech fanoušků plzeňské Viktorky se rozplynul. Jejich tým totiž prohrál nahřišti favorizovaného AS Řím 1:4 a definitivně si tak zavřel vrátka do jarní části Evropské ligy už jedno kolo před koncem. Naopak Řím si vítězstvím zajistil s předstihem suverénní postup.

Velkou zásluhu na tom měl především exteplický Edin Džeko, který působil například i v hvězdami nabytém Manchesteru City. Výsledek vyšperkoval v závěru ještě přenádherný lob v podání Diega Perottiho. Plzeň našla svého jediného střelce zápasu v Martinu Zemanovi. Viktoria tak dál čeká na výhru v evropských pohárech. Včerejším výsledkem prodloužila smutnou šňůru na 14 zápasů a v tabulce skupiny se se třemi body krčí na posledním místě, kdy z celkem pěti zápasů třikrát remizovala a dvakrát prohrála. Závěrečný střet s Austrií Vídeň už tak bude jen o čest a vylepšení českého koeficientu ve světě.

„Vypadli jsme, nedá se bohužel nic dělat, život půjde dál. Máme ještě jeden zápas a chceme ho vyhrát, abychom alespoň tu jednu výhru ve skupině měli. Chceme zastavit i tu černou šňůru bez vítězství v Evropě. Fanoušči si to zaslouží. Určitě se o to popereme,“ hodnotil utkání v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi střelec jedné branky Zeman.

Plzeň postrádala zraněného kapitána Hubníka, který ze sestavy vypadl na poslední chvíli. Na stoperovi hrál jinak krajní bek Limberský, který zároveň převzal i kapitánskou pásku. Na jeho místo se naopak ze záložních řad přesunul univerzál Kovařík. „Nám vypadli tři obránci ze šesti a náhrada u nás není žádná. Limberský však svůj záskok zvládl, patří k nejlepším hráčům. AS Řím je ale velmi kvalitní soupeř a dnes to potvrdil,“ vyzdvihl kvalitu soupeře plzeňský lodivod Pivarník.

Netradičně poskládaná obrana odolala pouhých deset minut. Výborně hrající Džeko ve vápně zasekávačkou překonal Kovaříka a z velkého úhlu si poradil i s brankářem Kozáčikem. Razantní střelou do levé šibenice zatloukl pomyslní první hřebíček do plzeňské rakve. V následujících okamžicích se bosenský kanonýr ocitl opět v golové šanci, tentokrát mu ale střela nesedla.

Plzeň v tu chvíli ještě neskládala zbraně a hned v 18. minutě odpověděla. Z nebezpečného brejku se hlavou podařilo Zemanovi vsítit jeho první gol po návratu do Plzně a vykřesal tak Viktoriánům naději. „Jsem za gól rád, ale když nevyhrajem, tak jsou moje branky stejně zbytečné. Kdyby byly body, bylo by to skvělé ale bohužel, takový je fotbal,“ smutnil po zápase Zeman.

Pro Římany byl inkasovaný gol na chvíli studená sprcha a Plzeň se tak dostala k dalším nadějným šancím, bohužel bez kvalitní koncovky. Italští hráči se probrali až ke konci první půle, kdy zahrozil opět Džeko střelou nad a po něm orazítkoval tyč Kozáčikovy brány Salah.

Vedení Říma tak až v 61. minutě zařídil opět Džeko krásnou hlavičkou do protipohybu plzeňského brankáře. Trenér Viktorie na změnu stavu reagoval posílením útočných řad o kanonýra Ďuriše, který hned vyslal i několik kvalitních střeleckých pokusů směrem k soupeřově svatyni. Plzeň si vypracovala ke konci druhé půle několik zajímavých šancí z brejků, recept na golmana Říma však nenašla. Krátce nato předvedl nádherný fotbalový kousek Perotti, který přeloboval bezmocného Kozáčika nádherným obloučkem a definitivně zařízl veškeré naděje na postup. V závěru ještě celý zápas výborně hrající Džeko zkompletoval hattrick.

„Vyhráli jsme zaslouženě, ale kdyby Alisson nechytil šanci, při které Plzeň mohla srovnat na 2:2, mohli jsme být v problémech,“ polemizoval po zápase kouč domácího celku Luciono Spalletti. České barvy tak v Evropské lize hájí už jen Liberec a Sparta, která má pohárové jaro už zajištěno.

 

AS Řím - Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)

Branky: 11., 61. a 88. Džeko, 82. Perotti - 18. Zeman. Rozhodčí: Stieler - Siebert, Ittrich (všichni Něm.). ŽK: Nainggolan - Matějů, Zeman, Petržela. Diváci: 13.789.

Sestavy:

AS Řím:  Alisson - Bruno Peres, Rüdiger, Fazio, Emerson - Paredes, Strootman (89. Gerson) - Salah (83. De Rossi), Nainggolan, Iturbe (63. Perotti) - Džeko. Trenér: Spalletti.

Plzeň:  Kozáčik - Matějů, Hejda, Limberský, Kovařík - Hromada, Hrošovský - Petržela, Kopic (63. Ďuriš), Zeman - Krmenčík (75. Bakoš). Trenér: Pivarník.

 

 

Zobrazeno 1981 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. listopad 2016 21:16
Pro psaní komentářů se přihlaste