čt., 14. březen 2024 09:52

Po 55 letech zemřel muž na záškrt, stoupají i počty nakažených černým kašlem, doktoři radí se přeočkovat

Znovu se vrátil záškrt, přibývá i lidí nakažených černým kašlem. Znovu se vrátil záškrt, přibývá i lidí nakažených černým kašlem. Zdroj: Pixabay
Praha - Nemoc, na kterou asi mnozí zapomněli, se vrací. Od začátku roku 2024 do počátku března onemocnělo záškrtem 6 pacientů. V jihlavské nemocnici došlo dokonce k prvnímu zaznamenanému úmrtí za posledních 55 let, jak uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Česko také stále sužuje černý kašel. Jen za předchozí týden bylo nahlášeno 608 případů. Nejvíce postihnut je Jihočeský a Středočeský kraj.

Začátkem března letošního roku zemřel muž na záškrt. Stalo se tak poprvé od roku 1969. Podle SZU muž netrpěl žádnými jinými onemocněními, záškrt je tedy údajně přímou příčinou smrti. Davaaosmdesátiletý muž podlehl následkům v jihlavské nemocnici. „U pacienta z Prahy, který ale bojoval s infekcí v jihlavské nemocnici, se s největší pravděpodobností jednalo o krční formu infekce způsobenou bakterií Corynebacterium diphtheriae. Pacient netrpěl žádným jiným závažným onemocněním, jednalo se o sportovce a aktivně žijícího seniora. Záškrt byl tedy pravděpodobně přímou příčinou úmrtí,“ uvedla zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

Od návratu v roce 2022 se u nás vyskytlo již dvanáct případů nakažení. „Vývoj  znovu ukazuje na důležitost přeočkování proti záškrtu v dospělosti. S ohledem na rychle rostoucí počty případů černého kašle a zároveň stále aktuální možnost nákazy záškrtem je ideální nechat se přeočkovat v dospělosti trojkombinací, a to proti tetanu, černému kašli a záškrtu. První příležitost se pro dospělé pojí s pravidelným přeočkováním proti tetanu v 25 letech života. Ačkoli tuto trojkombinaci zdravotní pojištění dosud nehradí, jako lékařka mohu přeočkování jedině doporučit,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Záškrt se projevuje nejdříve jako těžká angína s tvorbou pablán. Ty způsobují zúžení hrtanu i hltanu, což může vést k následnému dušení. Nemoc je podle SZÚ léčitelná antibiotiky, pokud je odhalena včas. 

Další nemocí, která se v poslední době rozmohla, je černý kašel. Nákaz je dokonce letos více, jak za celé poslední čtyři roky dohromady. Jak na záškrt, tak na černý kašel je v ČR očkování u dětí povinné, právě však mladé postihuje černý kašel nejčastěji. „Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost je ve věkové skupině patnáct až devatenáct let,“ uvedl SZÚ. Černý kašel postihuje plíce a dýchací cesty a projevuje se nejdříve jako běžné nachlazení. Nejzávažnější formy postihují malé děti, kdy mohou být závažné komplikace jako zápal plic, onemocnění mozku, záchvaty a dokonce i úmrtí. 

 

Zobrazeno 97 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. březen 2024 21:13
Pro psaní komentářů se přihlaste