čt., 23. duben 2020 20:59

Poděbradský zámek prošel požárem, opravy budou stát stovky tisíc

Škody na fasádě zámku viditelné z cyklostezky Škody na fasádě zámku viditelné z cyklostezky Zdroj: Archiv autora
Poděbrady - V souvislosti s pracemi na fasádě hlavní budovy zámku v Poděbradech v okrese Nymburk vypukl na místě požár. Na hašení požáru v místní dominantní památce spolupracovaly jednotky hasičů z Nymburka, Poděbrad a Velkého Zboží. Policejní vyšetřování velmi záhy objevilo příčinu ohně, mohl za něj impregnační olej na dřevo.

V noci na 18. dubna vypukl na terase hlavní části poděbradského zámku oheň. Místní, kteří si požáru všimli na místo přivolali hasičské jednotky, ty se na místo dostali do několika minut a k hašení použili vodu čerpanou z blízkého toku Labe. "Požárníci pohotově lokalizovali zdroj ohně a okamžitě na něj nasměrovali vysokotlaké proudy. Pozdější vyšetřování prokázalo, že ohniskem byl dřevěný přístřešek na terase zámku" uvedl mluvčí hasičů středočeského kraje Petr Svoboda.

Pozdější vyšetřování ukázalo, že na zmíněném přístřešku předchozí den prováděli dělníci restaurační práce. Dělníci napouštěli dřevěné trámky impregnačním olejem, aby zamezili trouchnivění dřeva. Jeden z dělníků však zapomněl olejem napuštěný hadr na místě. Olej začal nejprve rozpouštět tkaninu hadru a vlivem chemické reakce došlo později k jeho samovznícení. Právě natřené trámky tak velice rychle sežehly plameny, které se do několika málo minut rozšířily po celé terase zámku.

Správce zámku Poděbrady odhaduje škodu na několik stovek tisíc, jelikož oheň zcela zničil dřevěné části terasy, několik kusů vybavení baru Charles, který k zámku přiléhá a určité poškození zaznamenala i zámecká fasáda. Současný stav i škoda na fasádě je viditelná při průjezdu labskou cyklostezkou pod hradbami zámku ve směru toku Labe.

Zobrazeno 935 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. duben 2020 22:44
Pro psaní komentářů se přihlaste