pá., 5. listopad 2021 14:29

Podvodné streamovací platformy lákají do předplatitelské pasti

hlavním cílem podvodníků je získat osobní data uživatelů hlavním cílem podvodníků je získat osobní data uživatelů Zdroj: © mohamed_hassan - pixabay.com
Po pětidenní zkušební lhůtě jste nezrušili svůj účet, nyní zaplaťte! Podvodné streamovací služby i nadále cílí na německy mluvící uživatele, kteří se pod vidinou bezplatné podívané registrují na jejich stránkách. I přes to, že policie i poradenská centra na tyto podvodné praktiky upozorňují, stále existují lidé, kteří tlaku výhružných zpráv podlehnou a peníze pošlou. Výše požadované částky při tom může dosahovat až 400€.

Německo - „Nejdříve jsem si myslela, že jde o podvod a chtěla jsem email smazat, když jsem si ale vše přečetla a viděla, že mají všechna má data včetně adresy, zmocnila se mě panika. Do toho mi neustále chodily výhružné upomínky s žádostí o zaplacení, takže jsem vážně přemýšlela o tom, že požadovanou částku zaplatím, nevěděla jsem, co mám dělat jiného,“ takto popisuje svou zkušenost s podvodnou platformou jedna z obětí. Podobnou zkušenost má podle policie v Dolním Sasku mnoho dalších uživatelů. Zaregistrují se na stránce, která na první pohled působí seriózním dojmem v domnění, že našli skvělý způsob, jak se můžou zdarma podívat na širokou škálu filmů. Po registraci ale filmy většinou nejdou přehrát a účty neumožňují přihlášení. Po pěti dnech platformy rozešlou výzvu k zaplacení ročního předplatného i s fakturou.

Policie rovněž upozorňuje na to, že existují dvě verze registračních stránek. Jedna slibuje registraci trvající pouhých třicet sekund, druhá naopak jasně upozorňuje na pětidenní zkušební dobu a současně vyžaduje jak přímý souhlas se smluvními podmínkami, tak i potvrzení, že dotyčný ví o zkušební době. Oběti jsou tak velmi často zmatené a hlavně vyděšené. O tom, že stránky změnily svůj vzhled i obsah smluvních podmínek, nemají většinou sebemenší tušení a mají pocit, že jsou v pasti.

Podvodná videa a výhrůžky
Když se uživatelé rozhodnou nezaplatit požadovanou částku, není výjimkou, že podvodníci začnou jednat agresivně ve snaze dostat dotyčné pod ještě větší tlak. Opakovaně jim volají, posílají jim výhružné zprávy i inkasní dopisy. Ani v případě hledání pomoci na internetu nesmí spotřebitelé polevit v ostražitosti. Podvodníci zašli tak daleko, že natočili videa, kde vystupují samozvaní právníci, kteří prohlašují, že danou částku jsou lidé povinni zaplatit a vše je naprosto legální. Tato videa jsou ale jen další snahou podvodníků o zastrašení svých obětí.

Policie radí jediné, nic neplatit, výhrůžky ignorovat a popřípadě celou situaci nahlásit. Z právního hlediska nejsou uživatelé povinni zaplatit vůbec nic a nikdo po nich nemůže ani nic vymáhat. Společnosti, které stránky zřídily, jsou fiktivní a služby, které nabízí, nejsou skutečné. Vše je jen důmyslný podvod s cílem okrást spotřebitele.

Nekonečný boj
Tyto podvodné stránky jsou součástí internetu již od roku 2017 a jejich neustále narůstající počet v současnosti přesahuje dvě stovky. Stránky se liší pouze názvem, který obvykle tvoří předpona nebo přípona flix, play nebo stream a adresou URL. Aktuální seznam falešných stránek spravuje například Watchlist-Internet, kde rovněž radí lidem, jak se mají zachovat v nejrůznějších případech internetových podvodů a jak mohou takovým situacím předejít.

Zobrazeno 574 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. listopad 2021 13:09
Pro psaní komentářů se přihlaste