út., 21. říjen 2014 23:10

Pojmenujte místo na kometě, vyzývá ESA

Soutěž Evropské vesmírné agentury (ESA) nabádá zájemce, aby navrhli nejpříhodnější název pro místo na kometě 67P/Churyumov–Gerasimenko, kam dosedne přistávací pouzdro Philae vesmírné sondy Rosetta. Podle ESA se jedná o první pokus měkkého přistání na kometě vůbec. Kdokoliv, kdo se přihlásí na stránkách ESA, může zaslat svůj návrh na pojmenování místa na kometě, které prozatím nese pracovní název Site J (Oblast J). Jméno musí každý doplnit o stručné zdůvodnění, proč je právě jeho název ten nejlepší. Ačkoli je celá stránka i formulář v angličtině, vyplňovat lze i česky.  

Sonda Rosetta začala svou cestu už v roce 2004, na oběžnou dráhu komety ovšem dorazila až 6. srpna tohoto roku. Pouzdro Philae, které bude na povrch sestupovat přibližně sedm hodin, vypustí sonda ve středu 12. listopadu v 10:35. Po celou dobu bude Philae fotografovat okolí, sbírat prach a provádět experimenty, všechny získané údaje pak pošle Rosettě, která je předá dále na Zem. "Nyní, když definitivně víme, kam míříme, jsme zase o krok blíže éto vzrušující, ale riskantní operaci," vyyjádřil se letový manažer ESA Fred Jansen. "Nesmíme ovšem zapomenout, že před námi zůstává řada mezníků, které musíme před finálním rozhodnutím ještě překonat," dodal.

Po dosednutí pak bude snímat panorama a začne s první skupinou pokusů, což mu potrvá asi 64 hodin. Po této době se mu pravděpodobně vybijí baterie a s další činností bude moci pokračovat až po jejich opětovném nabití pomocí solárních článků. Hlavním cílem Philae bude zkoumat plyn, prach a strukturu jádra tohoto vesmírného objektu. Svou misi ukončí v březnu 2015, kdy na kometě 67P/Churyumov–Gerasimenko stoupne teplota kvůli přiblížení ke Slunci natolik, že zabrání Philae v chodu a pouzdro zde už zůstane. Sonda Rosetta bude pokračovat ve sledování tělesa až do srpna, poté zamíří zpátky do vnější sluneční soustavy.

Kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko objevili v roce 1969 ukrajinští astronomové Klim Čurjumov a Světlana Gerasimenková. V současné době se nachází přibližně 485 000 000 km od Země.

Soutěž skončí 23. října v pozdních nočních hodinách, v pondělí 3. listopadu oznámí porota jméno vítěze, který se pojede 12. listopadu podívat do řídícího střediska European Space Operations Centreček v německém Darmstadtu. Tam bude spolu s odborníky sledovat průběh přistání.

Zdroj: ESA

Zobrazeno 1896 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste