po., 25. listopad 2019 19:17

Pokoje 2019: Přehlídka mladého umění v Praze

Pokoje 2019 Pokoje 2019 Zdroj: Dita Havránková
Praha - Svéráz nebo jinak také osobitost, odlišnost a jedinečnost. Takové bylo společné téma už osmého ročníku přehlídky mladého umění, která nese název Pokoje. Studenti vysokých uměleckých škol prostřednictvím site specific instalací, tedy umění vytvořeného přímo pro určitý prostor, letos během deseti dní od 8. do 17. listopadu oživili prostory Desfourského paláce v Praze. Svůj svéráz a pohled na něj skrz umění zde prezentovalo celkem 30 ateliérů ze 13 vysokých uměleckých škol z celé České republiky.

Společné téma každý ztvárnil po svém. K vidění tak byl třeba pokoj zkoumající svéráznost českého fenoménu a záliby v chataření a kutilství, interaktivní místnost mapující život alkoholičky nebo instalace odrážející život existenciálního umělce se stěnami popsanými otázkami, které nám nedají spát. Součástí přehlídky byl nově i kurátorský pokoj, ve kterém kurátorka a umělkyně Magdalena Jadwiga Härtelová představila svůj pohled na mladou uměleckou scénu v dnešní době. Mimo to také vedla workshop s názvem „Jak hacknout svět umění, nebo se o to alespoň pokusit...“, který byl spolu s různými přednáškami a komentovanými prohlídkami součástí doprovodného programu.

Kromě tradiční divácké ceny se letos poprvé udílela i cena odborné poroty. Ta udělila první místo ateliéru oděvního a textilního designu z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a jeho instalaci s názvem Večeře, která prezentovala svéráz rodiny a každého jejího člena. První místo divácké ceny si pak odnesl pokoj číslo čtyři s názvem ADD PARTY, ve kterém studenti ateliéru digitálního designu z Univerzity Tomáši Bati ve Zlíně upozornili na systém sociálního kreditu, který má být v roce 2020 spuštěn v Číně a značně zasáhne do svobody a lidských práv obyvatel země.

Umělecká přehlídka Pokoje se každoročně koná na jiném místě, a snaží se zpřístupnit návštěvníkům i umělcům nové neobvyklé prostory. Desfourský palác v Praze byl postaven už v roce 1847, v pozdějších letech pak proběhly mnohé zásahy do jeho konstrukcenapříklad v podobě zbourání západního křídla kvůli výstavbě tiskárny Rudého práva v roce 1983. Dnes je neoklasicistní dům kulturní památkou a patří do vlastnictví hlavního města Prahy, které pro něj zatím nenašlo stálé využití. Letos byla v rámci Pokojů 2019 zpřístupněna celá dvě patra, která studenti zaplnili svými uměleckými instalacemi.

Zobrazeno 1478 krát
Naposledy upraveno: út., 26. listopad 2019 14:02
Pro psaní komentářů se přihlaste