čt., 28. březen 2019 14:27

Pouštní peklo jménem Bahrajn – druhý závod letošní sezóny F1 je tady

Závody na okruhu Shakir patří k těm nejnáročnějším Závody na okruhu Shakir patří k těm nejnáročnějším Zdroj: Zdroj: Daily Mail
Sakhir - Formule 1 letí po úvodním závodu v Austrálii, který opanoval Valtteri Bottas, kupředu a nyní je na řadě druhý závod sezóny. Kalendář královny motorsportu zavede závodníky na okruh Sakhir v Bahrajnu.

Na trati měřící pět kilometrů a 412 metrů se Formule 1 poprvé představila v roce 2004. Mnohé z vás možná napadne proč právě Bahrajn? Důvod byl jediný, vedení F1 chtělo expandovat na Blízký východ a ve hře o pořádání Velké ceny F1 byly země jako Libanon, Egypt a Saudská Arábie. Volba nakonec padla na Bahrajn a o prvním dubnovém víkendu roku 2004 začala historicky první Velká cena Bahrajnu vozů Formule 1.

Úplně první trénink vyhrál tehdejší šestinásobný mistr světa Michael Schumacher. Druhý trénink opanoval Rubens Barrichello a zbylým dvěma tréninkovým jednotkám vládl Jenson Button ze stáje BAR. Sobotní kvalifikace pak nepřinesla žádná větší překvapení a oba vozy Ferrari obsadily první příčky. Stejně tak vypadalo i složení v cíli nedělní Grand Prix a stáj z Maranella, ve složení Michael Schumacher – Rubens Barrichello, si dojela pro double.

Následující dvě Velké ceny Bahrajnu v letech 2005 a 2006 opanoval ve voze Renault Fernando Alonso. První tři sezóny tedy platilo, že kdo vyhrál Velkou cenu na okruhu Sakhir, stal se později mistrem světa. Tuto pospolitost přetrhl v letech 2007 a 2008 další dvojnásobný vítěz, Felipe Massa. Pátá Velká cena v roce 2009 už opět patřila pozdějšímu mistru světa, kterým byl Jenson Button. Roku 2010 se organizátoři uchýlili ke změně trati a jednou jedinkrát se jela prodloužená verze okruhu. Pokus se však nesetkal s kladnými ohlasy a v roce 2012 se už zase závodilo postaru. Ano, správně si říkáte, že chybí závod ze sezóny 2011. Ten však nebyl nikdy uskutečněn, neboť na jaře 2011 zasáhla Blízký východ vlna revolucí a výjimkou nebyl ani Bahrajn. Z důvodu bezpečnosti byl závod zrušen a pokračovalo se až ve zmíněném roce 2012. Tehdy se stal vítězem Sebastian Vettel, opět pozdější světový šampion.

Zásadní změna v historii pořádání Velkých cen Bahrajnu se udála v roce 2014, kdy se poprvé závodilo v noci. Historicky prvním vítězem nočního závodu na okruhu Sakhir se stal Lewis Hamilton. Ten opanoval i závod, který se jel o rok později. Doposud poslední závod z loňské sezóny zde vyhrál Sebastian Vettel.

Zobrazeno 1479 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. březen 2019 12:01
Pro psaní komentářů se přihlaste