út., 1. květen 2018 19:56

Praha obsadila první příčky Green Cities Indexu

Praha se umístila velmi dobře. Praha se umístila velmi dobře. Zdroj: pixabay.com
Praha - Hlavní město se dostalo na první příčku v žebříčku nejvíce zelených měst. Vyplývá to z Green Cities Indexu pro rok 2018. Společnost TravelBird posuzovala padesát velkých měst z hlediska faktu, jak velkou část tvoří zeleň, a tento údaj zároveň přepočítala na metry čtvereční připadající na jednoho obyvatele metropole.

Podle žebříčku má Praha největší poměr zelené plochy – téměř 57%. Na druhém místě je Madrid se 45% a třetí skončila Vídeň (43%). Žebříček uzavírá chilské Santiago (6,6%) a poslední je Tokio (necelých 6%).

Tabulka navíc nabízí podrobný přehled, jak velkou část tvoří lesy, přírodní rezervace, parky, zahrady, golfové hřiště, ovocné sady, vinice nebo zemědělská půda. 

Při přepočtu metrů čtverečních zeleně připadajících na jednoho obyvatele daného města skončila česká metropole šestá. Podle hodnocení vychází na jednoho Pražana více než 220 metrů čtverečních zelené plochy. Lépe jsou na tom Sydney, Göteborg, Bratislava i Auckland. První místo obsadil s více než 410 metry čtverečními Reykjavík. Naopak na posledních příčkách skončily Atény, Istanbul a Tokio. 

Zobrazeno 1849 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. květen 2018 22:47
Pro psaní komentářů se přihlaste