ne., 16. květen 2010 03:44

Přednáška: Josef Kainar a Přerov

Čtvrteční přednáška PhDr. Jiřího Lapáčka v klubovně Vlastivědného muzea pojednávala o významném básníkovi 20.století, Josefu Kainarovi, a jeho vztahu k městu Přerov.

Pan doktor, ředitel přerovského archivu, zahájil svou řeč výčtem akcí a publikací, týkajících se tohoto umělce, které v Přerově vznikají. Poté už přešel k samotnému tématu setkání a posluchačům přiblížil kulturní a společenské poměry Přerova na začátku 20.století. Vylíčil ho jako město průmyslové, málo ovlivněné německým obyvatelstvem, společensky živé, s velmi vzorným školstvím. Dále mluvil o třech velikánech, kteří ve městě v průběhu historie působili (Blahoslav, Stašek a Komenský) a vyzdvihl jeho význam coby důležitého železničního uzlu.

Železničářem byl i otec Josefa Kainara a informacemi o něm bylo zahájeno vyprávění o básníkovi samotném. Účastníci přednášky se tak dozvěděli o jeho ne zcela perfektním rodinném zázemí, problémech ve škole, hudebním vzdělání, o prvních básnických pokusech a láskách, a také například o podivném pokusu o sebevraždu. Závěr patřil povídání o Kainarově osobním životě a o přátelství s dalšími umělci regionu.

Celá přednáška byla doplněná cennými archivními fotografiemi Kainara, jeho rodiny, učitelů, přátel a prostředí ve kterém žil. Návštěvníci si vyslechli i předčítání některých jeho básní.

Zdroj foto: www.rozhlas.cz

Zobrazeno 2105 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste