po., 2. březen 2015 15:45

Předprojekce lákají na festival Jeden svět

Olomouc – Jeden svět, tak se nazývá unikátní projekt humanitární organizace Člověk v tísni, který přináší dokumentární filmy s lidskoprávní tématikou do 34 měst ČR. V Olomouckém Muzeu umění bude festival zahájen v pondělí 23. března a projekce filmů v sále Divadla hudby a v kině Metropol se budou konat každý den až do soboty.

 

Organizátoři akce se však zapojili také do programu Promítej i ty, díky kterému nám v Olomouci mohou ještě před začátkem festivalu každý týden představit jeden dokumentární snímek. Každé úterý od 18 hodin se olomoucké kavárny či kluby promění v promítací sály.

Předprojekce zahájil v úterý 24. února film s názvem #chicagoGirl pojednávající o roli informačních technologií v revolučním hnutí v Sýrii. O první projekci byl obrovský zájem, Divadelní sál Uměleckého centra se zcela zaplnil. Kvůli technickým problémům však nebylo možné film shlédnout až do konce. Pořadatelé nicméně zajistili náhradní termín a opakovaná projekce proběhne již ve středu 5. března v Bistré krávě.

První březnový týden se projekce uskutečnila v prostorách Té & Café Kratochvíle. Jednalo se o snímek dánského režiséra Wagnera s názvem Poslední sny. Po skončení filmu proběhla zajímavá debata. Pozvání totiž přijali ředitel hospicu na Svatém Kopečku Jiří Borik a primář Miroslav Kala.

Následující úterý můžete navštívit Jazz Tibet Club a shlédnout snímek Jízda na hraně. Sedmnáctého března se projekce dokumentu Prachy v prachu přesune do místního klubu S-cube. Pořadatelé navíc také připravili speciální projekci pro studenty na Erasmu i širokou veřejnost. V pondělí 16. března v aule Přírodovědecké fakulty promítnou film Viva Cuba Libre: Rap in War v originálním znění s anglickými titulky.

 

Pokud jste však některou z projekcí nestihli, nezoufejte. „Půjčte si zdarma a legálně skvělé dokumenty uvedené na filmovém festivalu Jeden svět a promítejte je svým přátelům a známým kdekoliv chcete. Doma, ve škole, v klubu, v kavárně,“ píší pořadatelé na webu Promítej i ty.

 

Zobrazeno 1222 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. březen 2015 16:54
Pro psaní komentářů se přihlaste