st., 24. říjen 2018 10:41

Chystá se největší vojenská přehlídka v historii České republiky

Příprava na slavnostní pochod České armády Příprava na slavnostní pochod České armády Zdroj: Armáda ČR
Praha - Armáda České republiky spolu s ostatními sbory integrovaného záchranného systému připravuje třídenní program, který vyvrcholí slavnostním vojenským pochodem, zakončujícím víkendové oslavy výročí vzniku Československa.

Jedním z vrcholů oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa bude slavnostní vojenská přehlídka. Akce proběhne 28. října ve 14 hodin na Evropské třídě. Přehlídky se zúčastní více než 1700 vojáků Armády České republiky (AČR), a téměř 300 příslušníků dalších složek Integrovaného záchranného systému. Novinkou oproti roku 2008 bude účast zahraničních čestných stráží, aktivních záloh a válečných veteránů. Nebude chybět ani armádní a speciální technika, jako jsou zásahová hasičská vozidla, obrněná vozidla IVECO, stíhací letouny Gripen, a další. Velký důraz je kladen na samotné aktéry přehlídky, kteří se na slavnostní událost společně připravují na letišti v Bechyni. Během jedenáctidenního soustředění jednotky z každého útvaru Armády České republiky nacvičují slavnostní pochod.

Diváci mohou stát podél Evropské třídy

Procesí vyjde z křižovatky s Kanadskou ulicí a po průchodu Vítězným náměstím bude odcházet Svatovítskou ulicí. Tribuny jsou vyhrazeny pro pozvané hosty, po obou stranách Evropské třídy a na Vítězném náměstí však bude prostor i pro diváky a kolemjdoucí.

Oslavy budou trvat celý víkend

Oslavy začnou už v pátek 26. října statickou ukázkou současné, ale také historické techniky Armády České republiky a složek Integrovaného záchranného systému. K vidění bude 153 kusů techniky od roku 1918 až po současnost. Návštěvníci budou mít možnost navštívit tzv. klidovou zónu s náborovými a prezentačními stánky, připraveny jsou například dynamické ukázky a výstavy Integrovaných složek. Na velkoplošných obrazovkách se budou promítat krátké filmy a náborové klipy. Statická ukázka potrvá až do neděle. K oslavám se tentokrát připojí také tradiční vojenská přísaha nových členů AČR, a dále služební slib nových příslušníků Policie České republiky a Hasičského sboru. Přísaha a sliby se uskuteční v sobotu, 27. září v 11 hodin na Hradčanském náměstí. Součástí oslav bude v neposlední řadě pietní akt na Vítkově.

Zobrazeno 1556 krát
Naposledy upraveno: po., 12. listopad 2018 09:38

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste