čt., 28. březen 2019 22:56

Preview Serie A: Čekají nás boje o Evropu i sestup, vedoucí Juve hostí Empoli

Nejlepší střelec Serie A Fabio Quagliarella prožívá skvělý konec kariéry Nejlepší střelec Serie A Fabio Quagliarella prožívá skvělý konec kariéry Zdroj: http://www.sampdoria.it/
Itálie – Po reprezentační pauze se nám opět rozjíždí ligový kolotoč napříč Evropou, a tak nemůže chybět souhrn toho, na co se o víkendu těšit na Apeninském poloostrově v rámci 29. kola. Nejlákavějšími zápasy budou bezesporu nedělní přímé souboje o pohárové příčky, v nichž se nejprve utká římské AS s Neapolí a v posledním duelu kola Inter Milán s Laziem.

Portfolio jako tradičně započne již v pátek, pro tentokrát ve Veroně, kde místní Chievo bude hostit Cagliari. Zatímco beznadějně poslední Chievo bude hrát spíš jen o čest a přízeň diváků, hosté by se v případě plného bodového zisku výrazně přiblížili udržení mezi elitou. To se ale snáz řekne, než udělá, jelikož sardinský celek vítězí letos v podstatě jen doma.

Sobotní program vyvrcholí soubojem kanonýrů Piąteka a Quagliarelly

Další den se odehrají tři střetnutí. Od 15 hodin proti sobě nastoupí šestnácté Udinese Calcio proti janovskému FC, které okupuje dvanáctou příčku. Hosté výhrou v minulém kole výrazně oddálili sestupové trable, zato domácí dělí od pozic znamenajících pád o soutěž níž pouhý bod. Oba týmy podávají velmi nevyrovnané výkony, výsledek se tedy dá odhadovat jen těžko.

Od šesti večer poté nastoupí proti Empoli v domácí „tvrzi“ suverénní Juventus, který bude chtít odčinit překvapivou prohru s již zmíněným Janovem z minulého kola. Doma se ovšem Staré dámě nebývale daří, tudíž by pro ni měl být soupeř snadným soustem, přestože trenér Allegri nemůže počítat se zraněným Cristianem Ronaldem. Na druhou stranu Empoli, které bojuje o holé přežití v nejvyšší soutěži a má stejně bodů jako Udinese, bude mít o motivaci postaráno.

V posledním sobotním mači přivítá druhý celek z Kolumbova města Sampdoria slovutný AC Milán, jenž bude chtít odčinit prohru z derby proti Interu. Zápas mimo jiné nabídne souboj nejlepšího střelce celé ligy, domácího veterána Fabia Quagliarelly, s objevem této sezóny, polským pistolníkem ve službách AC Krzysztofem Piątkem. Ten na svého staršího kolegu ztrácí dvě branky. Navíc v zápasech Sampdorie většinou padá nadprůměrný počet gólů, takže se máme na co těšit.

Závěrečný den začne soubojem Kuckovy Parmy s ve formě hrající Atalantou

Nedělní rozpis vždy začíná popoledním výkopem, tento víkend mezi jedenáctou Parmou a sedmým Bergamem. Zde se můžeme těšit na zajímavé porovnání různých herních stylů. Zatímco domácí vyznávají přímočarý přechod do útoku nebo přímo brejky, k nimž mají k dispozici superrychlá křídla Gervinha a ex-sparťana Biabianyho, Atalanta pro změnu praktikuje podobný styl jako například Pep Guardiola. Zda tento způsob hry přinese body hostům v souboji o pohárové umístění, nebo zvítězí rychlost domácích, zůstává otázkou, jejíž odpověď se dozvíme krátce před výkopem dalších tří utkání.

V nich se dostane na souboj mezi Turínem, usilujícím o posun na pohárové příčky, ke kterým mu chybí pouhý bod, a Fiorentinou, jíž náleží desátá pozice s dostatečným odstupem od chvostu tabulky. Dále se utkají v záchranářském derby týmy Frosinone a SPALu Ferrara. SPAL minule nečekaně porazil AS Řím a mírně se přiblížil záchraně. To Frosinone podlehlo Empoli, čímž si nad sebou nejspíš podepsalo rozsudek. Tento zápas bude pro tým z městečka, které leží nedaleko od hlavního města Itálie, pravděpodobně poslední šancí, jak odvrátit pád o úroveň níž.

Poslední ze sady zápasů od 15 hodin odehrají fotbalisté Neapole na Olympijském stadionu v Římě proti zdejšímu AS. Svěřenci Carla Ancelottiho budou chtít udržet náskok na druhém místě před svými pronásledovateli. Domácí gialorossi zase chtějí zabojovat o Ligu Mistrů, na níž ztrácejí čtyři body. I v tomto duelu budeme moct sledovat prvotřídní kanonýry na obou stranách. Avšak římský Džeko se tuto sezónu střelecky zatím trápí, na rozdíl od hostujícího Milika, který rozvlnil síť již patnáctkrát.

Večer přinese derby Emilia-Romagna i přímou konfrontaci pohárových aspirantů

Před večerní lahůdkou mezi Interem a Laziem se ještě v derby z oblasti Emilia-Romagna představí mužstva Bologny a Sassuola. Domácí by v tomto utkání nutně potřebovali bodovat, aby poskočili ze sestupových pozic. Nicméně i hosté ze Sassuola nemají nic jisté, tudíž se dá na obou stranách očekávat velice urputný boj.

Program celého víkendu opět uzavřou milánští nerazzurri, tentokrát proti Laziu i s napraveným hříšníkem Icardim. Svěřenci Luciana Spalettiho, kteří hrají na domácí půdě v podstatě třetí zápas v řadě, díky skalpu svého městského rivala přeskočili na třetí příčku. A proti týmu okolo třináctigólového forvarda Immobileho si tuto příčku budou chtít pojistit. Ale i biancocelesti usilují o účast v milionářské soutěži, takže o náboj nemusíme mít obavy.

Zobrazeno 1138 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. březen 2019 00:38
Pro psaní komentářů se přihlaste