út., 28. říjen 2014 18:15

Prezident Miloš Zeman ocenil sira Nicholase Wintona

PRAHA – Český prezident předal na Pražském hradě siru Nicholasi Wintonovi nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Řád Bílého lva dostal in memoriam i bývalý britský předseda vlády Winston Churchill.

Předávání ocenění se uskutečnilo v den vzniku samostatného Československého státu v Trůnním sále Pražského hradu. Mezi přítomnými byl český i slovenský premiér, pražský arcibiskup, ale i některé z „Wintonových dětí“, jak se zachráněným přezdívá. Těm žáci Základní školy Nicholase Wintona předali fotografie jich samých z dob, kdy byly ještě dětmi. Zároveň siru Nicholasovi udělili vlastní Řád malého lvíčka.

„Mám radost, že tolik z dětí, které jsem zachránil, jsou stále mezi námi, aby mi poděkovali,“ řekl při udílení ocenění sir Winton. „Svým způsobem jsem neměl žít tak dlouho, abych dal všem lidem možnost zveličit to, co jsem udělal,“ dodal.

Po předání Řádu zazněly dvě skladby Antonína Dvořáka. Jednu na housle zahrál Václav Hudeček a druhou zazpíval pěvecký sbor Boni Pueri.

Řád Bílého lva není jediným oceněním, které sir Nicholas Winton vlastní. Je také členem Řádu britského impéria a bývalý český prezident Václav Havel ho již dříve vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Sir Nicholas Winton je zachráncem židovských dětí, které pomáhal po Křišťálové noci převést z České republiky do Velké Británie. Tyto dětské transporty probíhaly od března do srpna roku 1939. Poslední vlak s dalšími 250 cestujícími, který se měl vydat na cestu 1. září 1939, byl ale zastaven a nakonec poslán zpět kvůli vypuknutí druhé světové války. I tak během převozů zachránil 669 dětí. O svém činu nikdy nemluvil a veřejnost se o něm dozvěděla až v roce 1988. „Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl,“ řekl vždy skromný sir Nicholas.

 

Zdroj perexové fotografie: Česká televize

Zobrazeno 1333 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste