st., 1. listopad 2023 19:18

Přístavy neklidu. Polské art brut poprvé v širším spektru

Daniel Stachowski - Polska płonie Daniel Stachowski - Polska płonie Zdroj: Klára Revendová
Olomouc - Art brut neboli umělecký sloh, který vyjadřuje autorovu touhu po sebevyjádření. Výstava s názvem Přístavy neklidu je od 19. října do 25. února k vidění v Muzeum umění Olomouc. Navazuje na již proběhlou výstavu o našem, českém art brut.

Muzeum umění Olomouc od 19. října vystavuje výjiměčnou výstavu - sbírku polského art brut, který byl populární v 70. letech 20. století. Výstava s názvem Přístavy neklidu zahrnuje dvě stovky výtvarných děl, od obrazů po plastiky a skulptury. Díla jsou různých autorů, každý z jiného prostředí. Všechny je ale spojuje jedno - touha se vyjádřit. Vždyť o tom art brut je - syrové, neučesané a reálné. Autoři nemají zapotřebí idealizovat svět - oni ho žijí.

Autory jsou lidé, kteří si prošli mnohým - psychickým zlomem, traumatickými zážitky způsobené ztrátou blízkých, přírodními katastrofami až po různé poruchy autistického spektra. Díla jsou zapůjčená ze sbírek veřejných ale i soukromých, mezi jinými Slezského Muzea v Katovicích, nadace Lue Lu/Brut Now z Poznaně nebo sbírka Leszka Macaka z Krakova. Výstava mapuje díla za posledních osmdesát let - takže lze najít i současné díla a autory.

Zatímco starší generace má tvrobu zakotvenou v religiozních tématech a prostém venkovském životě, mladší generace reflektuje současné dění, a tíhne k módnímu a technicistnímu světu. Jeden příklad za všechny - Daniel Stachowski. Představitel novější generace, autor, který svou tvorbou výsměšně komentuje současné politické a ekonomické dění. Jeho díla zde byla prostými kresbami, které ale bolestně komentují dění v roce 2020. Proč je tato výstava v Olomouci? Již v 70. letech se v tehdejším Divadle hudby konaly výstavy tvůrců, kteří byli následně spojováni právě s tímto stylem. V roce 2008 se konala výstava na téma českého art brut. Nynější, polská, na toto téma navazuje a plní také plán Středoevropského fóra.

Výstava jako celek působí chaoticky. O tom ale art brut je. Není to sloh, protože obnáší různé formy. Autoři netvoří v seskupeních, jsou spíše solitéry, častokrát nevyškolení a žijící na okraji společnosti. Síla a kouzlo zde spočívá v autenticitě, bezprostřednosti a podporuje empatii diváků. Autorem tohoto termínu je francouzský malíř Jean Dubuffet. Výstavu Muzea Umění Olomouc lze shlédnout do 25. února 2024.

Kromě výstavy je k art brut také přichystaná přednáška, která se bude konat 8. listopadu. Proběhl též filmový festival, který byl vyjímečně na podzim.

Zobrazeno 364 krát
Naposledy upraveno: st., 1. listopad 2023 20:17

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste