čt., 30. listopad 2023 13:48

Problémy, které potkaly Velkou cenu Las Vegas 2023

Závod Formule 1 v Las Vegas 2023 Závod Formule 1 v Las Vegas 2023 Zdroj: f1lasvegasgp.com
Dlouho očekávaný závod v Las Vegas má své osobité kouzlo. Do takzvané „Perly v poušti“ se Formule 1 vrátila po 40 letech a přinesla akční závod, který se ovšem neobešel bez všelijakých problémů.

Velká cena Las Vegas 2023, na kterou údajně Američané využili půl miliardy dolarů, se konala od 16. Do 18. Listopadu 2023. Závod se jel na zcela nové silniční trati v okolí bulváru Las Vegs Strip, kde se nachází řada největších hotelů, kasin a zábavních hotelů na světě. Závod se jel v sobotu 18. listopadu 2023 ve 22:00 místního času a jednalo se tak o první závod od roku 1985, který se nejel v neděli.

Už od začátku víkendu Velké ceně v Las Vegas nepřálo štěstí. Jedním z prvních problémů byla nezpůsobilost nově vybudované silniční trati, která zavinila poškození vozu Španěla Carlose Sainze Jr. při prvním tréninku. Sainz musel svůj vůz zastavit ihned poté, co v rychlosti přesahující 300 km/h narazil do uvolněného víka kanálu a zničil si spodek svého monopostu. Při nehodě se mu naštěstí nic nestalo a mohl se následně zúčastnit druhého tréninku, který proběhl po opravě a následné kontrole trati. Ferrari bylo nuceno vyměnit poškozené části a podle pravidel bylo také penalizováno.

Aby toho nebylo málo, byl nedělní závod kvůli tomuto incidentu zasažen hromadnou žalobou jménem 35 000 fanoušků. Důvodem byl předčasně ukončený první trénink, který skončil po necelých devíti minutách, kdy byli čekající fanoušci následně vykázáni, a druhý trénink se odehrál uprostřed noci před prázdnými tribunami.

Namísto vrácení peněz F1 nabídla zklamaným fanouškům, kteří měli jednodenní vstupenky, odškodnění v podobě poukázek na zboží v hodnotě 200 dolarů. Jenže tato kompenzace se nevztahovala na fanoušky, kteří měli zakoupeny třídenní vstupenky. Mnoho lidí přijelo z velké dálky a zaplatili hodně peněz, aby tréninky viděli. O tento zážitek však byli připraveni, proto advokátní kanceláře zahájily hromadnou žalobu s cílem získat větší odškodnění.

Další kritiku sklidila Velká cena Las Vegas například tím, že plánované časy na trati byly specificky změřeny na evropské publikum nebo také svou kontroverzní cenou vstupenek. Velká cena byla kritizována i některými jezdci Formule 1. Nejvíce kritiky se dopustil úřadující mistr světa Max Verstappen, který například v rozhovorech před závodem označil tuto Velkou cenu za “99 % show, 1 % sportovní událost“.

„Cítím, že show je důležitá, ale mám rád emoce. Když jsem byl malý kluk, bylo to všechno o emocích sportu, do kterého jsem se zamiloval, a ne o show," řekl Verstappen. Nakonec ovšem sám musel uznat, že celkový závod byla skvělá podívaná.

Během závodu došlo k několika kolizím, například Lando Norris ve třetím kole ztratil kontrolu nad svým vozem, a nárazem do zdi pro něj závod předčasně skončil. Zajímavá byla také pozdější bitva o druhé místo mezi Charlesem Leclercem a Sergiem Pérezem. Max Verstappen si v tomto závodu dojel pro své 18. vítězství v sezoně. Na druhém místě skončil Charlese Leclerc a třetí místo získal Sergio Pérez.
Velká cena Las Vegas se nakonec přece jen vydařila a příští rok se na tuto trochu kontroverzní, ale také nezapomenutelnou a dechberoucí show můžeme těšit znovu.

Zobrazeno 333 krát
Naposledy upraveno: st., 6. prosinec 2023 11:31
Pro psaní komentářů se přihlaste