čt., 14. duben 2016 15:13

Prohledejte půdu, třeba najdete „poklad“

Francie - Obraz, nalezený na půdě domu ve Francii je podle agentury AFP opravdu dílem malíře Caravaggia. Hodnota této 400 let staré malby se odhaduje na 120 milionů eur, tedy 3,2 miliardy Kč.

Před dvěma lety byl náhodně v podkroví domu, nedaleko jihofrancouzského města Toulouse, nalezen obraz. Posléze se zjistilo, že je to zřejmě druhá verze obrazu Judita a Holofernes od slavného italského malíře Caravaggia. Francouzský kunsthistorik Erik Turquini je zcela přesvědčen, že jde o dílo italského barokního malíře. Jeho odhad doby, kdy byl obraz namalován, jsou léta 1604 až 1605. Přestože od jeho vzniku uběhla dlouhá doba, je obraz stále ve skvělém stavu.
I přes jeho přesvědčení je zde spousta skeptiků, kteří berou tuto malbu jako podvrh. Ovšem odborník na Caravaggiovo dílo, Neapoli Nicola Spinosa, si je jistý tím, že se jedná o originál.
Na obraze je znázorněn biblický příběh, konkrétně ze Starého zákona. Vypráví o Juditě, která svedla Holoferna (asyrského vojevůdce utlačujícího Izrael), aby ho mohla zabít. Malíř vyobrazil scénu, jak Judita vojevůdci řeže hlavu, s čímž jí pomáhá její služka. První originál tohoto obrazu byl namalován roku 1599 a je proveden jako olejomalba na plátně. Umístěn je v Římě, v Palazzo Barberini.
Francouzské úřady udělily obrazu status „národního pokladu“. To znamená, že se obraz po dobu třiceti dnů nesmí dostat za hranice Francie. Tato doba je určená hlavně pro francouzská muzea, která tak mají čas na to, aby obraz mohla koupit.

Zobrazeno 2526 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:28
Pro psaní komentářů se přihlaste