po., 20. duben 2020 15:06

Psi by mohli být schopní vycítit koronavirus

Psi dokáží vycítit hned několik nemocí Psi dokáží vycítit hned několik nemocí Zdroj: BBC.com
Velká Británie – Ve Velké Británii se stejně jako v Izraeli pokouší vycvičit psy tak, aby dokázali detekovat koronavirus. S tímto výzkumem přišla nadace Medical Detection Dogs, která se spojila s Durhamskou univerzitou a Londýskou školou hygieny a tropického lékařství (LSHTM).

Podle výzkumníků by psi mohli být dobrými pomocníky hlavně v případech nakažených lidí, kteří nepociťují žádné příznaky a jsou tedy potenciálně nejnebezpečnější.

Celkové přípravy na výzkum jsou v plném proudu a podle LSHTM by měly být dokončené zhruba za šest týdnů. Vedoucí instituce však dokládá fakt, že je vše ještě ve velmi brzkém stádiu.

„Víme, že nemoci mají pachy, a to platí i pro nemoci respirační, jako například pro chřipku. Tyto pachy se však poměrně liší. Je tu však velmi velká šance, že i Covid-19 má svůj specifický pach a jestli se to potvrdí. Jsem si opravdu jistý, že ho psi dokáží cítit a detekovat,“ říká James Logan, ředitel LSHTM oddělení Kontroly nemocí.

Pokud bude projekt úspěšný, tak by psi v Anglii mohli už v létě takto otestovat až 250 lidí za hodinu.

Psi mají velice dobře vyvinutý čich a jsou schopni cítit i změnu teploty lidského těla. V minulosti už proto byli využíváni například při diagnostice nemocí jako je malárie, cukrovka, Parkinsonova choroba nebo také rakovina.

Zobrazeno 831 krát
Naposledy upraveno: po., 20. duben 2020 18:31
Pro psaní komentářů se přihlaste