ne., 27. listopad 2016 23:36

Pyrrhovo vítězství Hamiltona na závěr sezony. Titul slaví parťák Rosberg

Čerstvý mistr Rosberg si užívá oslavy Čerstvý mistr Rosberg si užívá oslavy Zdroj: formula1.com
Abú Zabí - Formule 1 má za sebou poslední závod sezony, Velkou cenu Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kterou po zužitkované pole position opanoval Brit ve službách Mercedesu Lewis Hamilton. Trojnásobný mistr světa ale už ve své kariéře zažil radostnější vítězství. K tomu, aby získal svůj čtvrtý titul a třetí v řadě potřeboval vyhrát, v kombinaci s tím že jeho týmový kolega, Němec Nico Rosberg, dojede nejlépe na čtvrté pozici. Ten ovšem viděl šachovnicovou vlajku jako druhý a to mu stačilo k zisku premiérového světového primátu, čímž napodobil svého otce Kekeho, šampiona z roku 1982. Rosberg se zároveň stal po Michaelu Schumacherovi a Sebastianu Vettelovi také třetím německým mistrem světa.

Oběma pilotům „stříbrných šípů“ se povedl start a zůstali na čele ve stejném pořadí, které si vyjeli v sobotní kvalifikaci, tedy první Hamilton, druhý Rosberg. Propadli se oba jezdci Red Bullu, přes původně třetího Australana Ricciarda se prohnalo rudé Ferrari Kimiho Räikkönena a mladíček Max Verstappen dopadl ještě hůře, když se hned v první zatáčce dostal do kontaktu s vozem Force India Nica Hülkenberga, roztočil se a propadl na chvost pole. Verstappen, mnohými kritizován za svůj nekompromisní, někdy bezhlavý styl jízdy, se ale velmi dobře z těchto nesnází vymanil. Už po osmi kolech byl zpět v elitní desítce a odvracel útoky Rosberga, který se v tu chvíli vrátil ze své první návštěvy mechaniků, právě těsně za devatenáctiletého Nizozemce. Hamilton zamířil poprvé do boxů na konci osmého okruhu a po sérii prvních pit stopů vydržel nadále ve vedení. Kolega Rosberg zůstal zaseknutý za Verstappenem až do dvacátého kola, kdy se riskantním manévrem dostal před něj a vydal se pronásledovat svého stájového partnera.

Z jezdců ze špičky na prvních výměnách pneumatik nejvíce prodělal Räikkönen. Zastávka jej stála propad za oba Red Bully, které Finovu Ferrari hned začaly unikat. Déle na trati vydržel na původních gumách druhý vůz z Maranella, řízený Sebastianem Vettelem, což mu vyneslo alespoň dočasnou pozici lídra závodu. Na opotřebované tvrdé směsi pneumatik oddaloval přezutí na měkkou variantu obutí, na které byl Vettel po výměně nejrychlejším mužem závěrečných okruhů a předjel postupně svého týmového kolegu Räikkönena, oba vozy Red Bull s Ricciardem a Verstappenem, aby pak začal stíhat i svého krajana Rosberga. Ten zabíral druhé místo, jen v těsné blízkosti za Hamiltonem, jenž v závěru závodu lišácky zdržoval Němce, aby ho dojeli soupeři, kteří by ho ještě mohli dostat pod stupně vítězů. To byla jediná cesta pro Brita, jak ještě získat titul. Věděl, že když si bude v čele tvořit čím dál větší náskok, pouze tím uklidní situaci a dá Rosbergovi prostor dojet bez většího vzruchu za ním. Technický ředitel Mercedesu Paddy Lowe dokonce v týmovém rádiu vyzýval Hamiltona aby zrychlil a nezdržoval soupeře. „Nechte mě být, já tady bojuju o titul,“ byla ovšem zcela jasná, výmluvná reakce v podání vládce posledních dvou sezon, který však svoje světové prvenství i přes udržení vedení až do cíle neobhájil. Rosberg totiž ustál ataky Vettela a skončil druhý, právě před jezdcem Ferrari a Verstappenem. Tato čtveřice se v posledních okruzích oddělila a jela si svůj vlastní závod.

„Cítím se skvěle a jsem rád, že vidím v publiku spoustu britských fanoušků. Jsem rád, čeho jsme dosáhli. Když jsem šel do Mercedesu, vůbec jsem nečekal, že získám takový počet vítězství. Děkuji všem a gratuluji Nicovi k jeho triumfu.“ Prohlásil smířlivě Hamilton na stupních vítězů. „Měl jsem velmi silného soupeře, Lewis je opravdu vynikající jezdec a bylo mi ctí, že jsem o titul bojoval právě s ním.“ Kontroval uznáním dnes druhý, byť šťastnější Rosberg.

Abú Zabí také zažilo derniéru dvou výrazných jezdeckých osobností formule 1. Kariéru zde ukončil svým 250. závodem v královně motorsportu Brazilec Massa, který se nejvíc zapsal do paměti fanoušků v roce 2008, když mu titul, tehdy doslova v poslední zatáčce sezony, vzal právě dnešní smutný hrdina Hamilton. Loučil se i mistr světa z roku 2009, Brit Jenson Button. Ten si však poslední Grand prix představoval určitě jinak. Kvůli prasklému závěsu pravého předního kola totiž cíl neviděl.

Letošní ročník byl už potřetí v řadě ve znamení nadvlády stříbrných Mercedesů. Po sezonách 2014 a 2015, ve kterých kraloval Hamilton, letos předal žezlo svému německému kolegovi. V příštím roce se ve formuli 1 chystají změny pravidel a fanoušci očekávají větší vyrovnanost.

Velká cena Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:38:04,013 (prům. rychlost: 186,825 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,439, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,843, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,685, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -5,315, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -18,816, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) -50,114, 8. Pérez (Mex./Force India) -58,776, 9. Massa (Braz./Williams) -59,436, 10. Alonso (Šp./McLaren) -59,896.

Konečné pořadí MS (po 21 závodech): 1. Rosberg 385 b., 2. Hamilton 380, 3. Ricciardo 256, 4. Vettel 212, 5. Verstappen 204, 6. Räikkönen 186, 7. Pérez 101, 8. Bottas (Fin./Williams) 85, 9. Hülkenberg 72, 10. Alonso 54. Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 765, 2. Red Bull 468, 3. Ferrari 398, 4. Force India 173, 5. Williams 138, 6. McLaren 76, 7. Toro Rosso 63, 8. Haas 29, 9. Renault 8, 10. Sauber 2, 11. Manor 1.

Zobrazeno 1958 krát
Naposledy upraveno: po., 28. listopad 2016 21:01
Pro psaní komentářů se přihlaste