ne., 26. listopad 2023 00:56

Řemeslné stánky, ohňová show. Pro děti si přišli i Krampusáci

Čertovské Vánoce v Milkově Čertovské Vánoce v Milkově Zdroj: MakyFoto
Milkov, okres Prostějov - Sbor dobrovolných hasičů Milkov pořádal 18.listopadu akci Čertovské Vánoce. Lidé si mohli koupit tématické vánoční dekorace ve stáncích, řezbář Jaroslav Beneš přišel ukázat svou dřevařskou tvorbu a dostalo se i na Krampusáky. Akci uzavřela ohňová show. K rozsvícení vánočního stromečku ale letos bohužel nedošlo.

Milkov je malá vesnička, část obce Ludmírov v okrese Prostějov. Minulý víkend se sem sjeli lidé z blízkého okolí, aby si užili jednu z posledních místních akcí v tomto roce. Akce Čertovské Vánoce, kterou každoročně pořádá SDH Milkov se odehrála na místním dětském hřišti. Pro účastníky bylo celý den přístupné dvakrát odstavné parkoviště zdarma. Záchytné parkoviště bylo v areálu zemědělského družstva nad Milkovem, ke kterému vedly směrové cedule. Vstupné na akci bylo 50 korun. Pro děti do deseti let bylo vstupné zdarma.

Akce započala kolem jedné hodiny. Pro všechny bylo dostupné občerstvení v hlavní budově na hřišti. Na místě se dalo koupit pivo, pochutiny z grilu a pro děti limonády. Mezi hlavní aktivity dne patřily tématické stánky s vánočními dekoracemi. Na prodej zde byly drobné dárky. Například svíčky, dřevěné dekorace nebo vánoční věnce a andílci. Představit něco ze své umělecké tvorby přišel Jaroslav Beneš. Loštický řezbář, dřevorytec a opravář starožitného nábytku. Lidem přivezl ukázat pestrou sbírku dřevěných figurek, chybět nesměl ani betlém s malým Ježíškem. Domů si lidé mohli odnést také vyřezávané dekorace a přívěšky s různými motivy.

Pro děti si v pět hodin přisli Krampusáci. Hrozivé masky, dlouhé rohy i čerti na čtyřkolkách. Tak vypadal letošní průvod mezi lidmi. Ti odvážní se nebáli podívat blíž nebo si pořídit i fotku na památku. Celou akci i celý večer završila ohňová show s představením a tanci.

Na akci se přišlo podívat spoustu místních, ale i lidé z okolí. Vše proběhlo podle předepsaných plánů. V minulých letech se na akci rozsvěcel i vánoční stromeček v zahradě vedle kapličky, k čemuž tento rok bohužel nedošlo. 

 

 

Zobrazeno 167 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. listopad 2023 15:26
Pro psaní komentářů se přihlaste