čt., 21. říjen 2021 16:29

Senát i Poslanecká sněmovna budou projednávat odebrání pravomocí prezidenta Miloše Zemana

Miloš Zeman Miloš Zeman Zdroj: udalosti247.cz
V Senátu pro Ústavu právě padlo rozhodnutí, že se v nejbližších dnech bude definitivně rozhodovat o odebrání pravomocí prezidenta republiky. Ústřední vojenská nemocnice podala jasnou zprávu, že Miloš Zeman není schopen vykovávat úřad a nedlouho poté bylo požádáno o aktivizaci článku 66. Podle tohoto článku, je po schválení možné odebrat pravomoci prezidenta a rozdělit je mezi další nejvyšší ústavní činitele.

Zdravotní stav Miloše Zemana byl několik týdnů neobjasněný. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář zprávu o jeho stavu nepodal ani nejvyšším ústavním činitelům, a přesto prezident po převozu do nemocnice absolvoval schůzku s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem. Po prohlášení lékaře a ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala, je ale jasné, že prezident je ve velmi vážném zdravotním stavu. Zavoral současně uvedl, že tento stav se v nejbližších týdnech s největší pravděpodobností nezmění.

Předseda komise Zdeněk Hraba na svém twitteru napsal: „Naše komise pro Ústavu Senátu Parlamentu ČR právě konstatovala, že podmínky k aktivaci článku 66 Ústavy JSOU NAPLNĚNY.“
K hlasování o odebrání pravomocí by v Senátu mělo dojít 5. listopadu, s tím, že Senát bude první komora Parlamentu, která bude mít šanci se vyjádřit. Poté tak učiní Poslanecká sněmovna, přičemž v obou komorách bude stačit nadpoloviční většina přítomných zákonodárců. Kdy bude moct aktivizaci ústavního článku projednat Poslanecká sněmovna je nyní otázkou. Nejpravděpodobnější termín se nabízí 8. listopadu na prvním setkání dolní komory Parlamentu. Ta ale zpravidla slouží k volbě předsedy sněmovny a jeho místopředsedů, ustavení výborů a výběru jejich vedení. Zda by se na této schůzi mohlo otevřít téma současného stavu prezidenta je nyní nejasné.

Setkání předsedů stran
Předsedové stran ANO, SPD, koalic SPOLU, Piráti a Starostové, kteří mají tvořit příští vládu, se společně setkali v úterý 19. října, aby projednali vážnost situace. Výsledkem schůzky bylo oznámení, že před konečným rozhodnutím bude nutná druhá zpráva Ústřední vojenské nemocnice, která potvrdí zdravotní stav prezidenta republiky. Pokud se prezidentovo zdraví nezlepší, bude většina předsedů stran hlasovat pro aktivizaci článku 66. Nynější premiér Andrej Babiš se vyjádřil nejasně. S aktivizací článku by počkal do přelomu listopadu prosince. „Myslím, že by celé politické spektrum mělo změnit názor a s aktivací článku 66 počkat. Nevím, proč se to musí teď řešit. Role prezidenta nastane až v prosinci,“ potvrdil Babiš v České televizi. Podobný názor sdílí i šéf hnutí SPD, který by rád slyšel posudky širší lékařské skupiny, než dojde ke konečnému rozhodnutí. Rozhodnutí o odebrání pravomocí prezidenta by v České republice nastalo poprvé v historii.

Článek 66
Článek Ústavy 66 řeší situaci, kdy se stát ocitne bez prezidenta, nebo kdy prezident není schopen vykonávat své pracovní povinnosti například ze zdravotních důvodů jako v tomto případě. Při jeho aktivizaci by se přijetí demise stávající vlády a jmenování nové vlády ujal předseda sněmovny. Současný premiér by místo prezidenta zastupoval stát navenek, stal by se formálním velitelem ozbrojených sil a dále by jmenoval soudce.

Zobrazeno 629 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. říjen 2021 17:21
Pro psaní komentářů se přihlaste