čt., 9. duben 2020 16:46

Senát schválil jednorázovou podporu 25 tisíc korun pro živnostníky

Tiskový brífink předsedy Senátu a zástupců senátorských klubů před projednáním zákona Tiskový brífink předsedy Senátu a zástupců senátorských klubů před projednáním zákona Zdroj: Senát ČR
Česká republika - Jednorázový příspěvek pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun, který v úterý večer schválila poslanecká sněmovna, dnes přijal Senát. Po podpisu prezidenta republiky tak bude odhadem přes 700 tisíc živnostníků moci dosáhnout na finanční podporu pokrývající ztráty vzniklé po dobu trvání nouzového stavu.

Senát na dnešním odpoledním jednání přijal upravený návrh zákona poslanecké sněmovny, který má podpořit živnostníky. Částka 25 tisíc korun, na kterou dle jeho znění mají OSVČ nárok, má kompenzovat náklady ve výši 500 korun na den po dobu trvání nouzového stavu. Oproti původnímu návrhu z minulého týdne se vztahuje na širší okruh potenciálních žadatelů o příspěvek. Podnikatelé splňující podmínky budou moci o finanční podporu požádat od 15. dubna.

Na finanční podporu státu nyní dosáhne každý živnostník aktivní k 12. březnu 2020, který činnost provozuje jako hlavní či vedlejší, pokud zároveň není zaměstnaný. O příspěvek tak mohou žádat studenti do 26 let, osoby pobírající invalidní nebo starobní důchod, osoby na mateřské a rodičovské dovolené a osoby pečující o zdravotně postiženou osobu. Nárok budou mít také spolupracující osoby za předpokladu, že nejsou zaměstnaní. Na své si přijdou i takzvaní sezónní podnikatelé, kteří svou činnost pozastavili k 31. srpnu 2019. Na příspěvek nemají nárok OSVČ, kteří si svou živnost založili až po vyhlášení nouzového stavu, žadatelé přihlášení na Úřad práce, osoby v hmotné nouzi a ti, kteří čerpají podporu v nezaměstnanosti nebo příspěvek na bydlení.

Živnostníci úpravu zákona vítají. „Osobně jsem v tomto půlroce měl domluvených spoustu zakázek, které vyžadovaly moji osobní přítomnost, jednalo se o přednášky na různých konferencích, ale i přednášky pro různé firmy. Příjmy mi klesly významně, takže podpora od vlády rozhodně přijde vhod,“ říká Michal Kučera student Mendelovy univerzity v Brně a odborník podnikající v oblasti informačních technologií.

Poslanecká sněmovna nejprve navrhla zákon, který by umožnil podporu úzkému okruhu živnostníků. Osoby samostatně výdělečně činné by za předpokladu přijetí tohoto návrhu musely dokázat desetiprocentní propad tržeb za leden až březen letošního roku oproti stejnému období roku 2019. Mimo tuto podmínku by museli tito lidé splnit také další požadavky. Tento návrh se ale setkal s vlnou kritiky ze stran živnostníků i široké veřejnosti a vláda nakonec návrh upravila.

Zobrazeno 912 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. duben 2020 20:29
Pro psaní komentářů se přihlaste