ne., 12. listopad 2017 15:33

Severská kinematografie opět útočí na česká kina

Romantické drama Nesmrtelní Romantické drama Nesmrtelní Zdroj: http://www.sfklub.cz/materialy-ke-stazeni
Praha – Severský filmový podzim, tak se jmenuje festival, který letos již poosmé pořádá Severský filmový klub. Festival vypukl ve čtvrtek 9. listopadu a potrvá až do začátku prosince. Jedná se o přehlídku kinematografie severských a pobaltských států, pro které je typický drsný humor, absurdní dramata, syrové příběhy bez příkras, to vše dokresleno svéráznou hudbou a odehrávající se na pozadí krás skandinávské přírody. Těšit se můžete na filmové novinky, méně známé starší snímky i vybraná úspěšná díla z let minulých.

Osmý ročník nabídne celkem 24 snímků ze sedmi severských zemí, a to konkrétně Švédska, Dánska, Norska, Estonska, Finska, Islandu a Litvy. Festival začal minulý čtvrtek v pražském kině Lucerna dánským dramatem Kráčej se mnou a promítání bude dále pokračovat v celkem patnácti městech České republiky až do listopadu, případně prosince, v závislosti na tom, o jaké město se jedná.
Diváci si mohou vychutnat různé filmové žánry. Například drama Ten den přijde, o dvou bratrech, kteří se ocitnou v dětském domově nebo dánské válečné drama Ptáci nad průlivem, ve kterém se židovská rodina snaží uprchnout z Dánska do Švédska, aby se zachránila před deportací.

O malém zlodějíčkovi, jehož deník, ve kterém popisuje své kriminální aktivity, se omylem dostane do rukou nakladatele a on musí udělat vše, aby zamezil jeho vydání, pojednává švédské komediální drama Deník darebáka. Dostatek severského humoru zajistí komedie Kyselé Vánoce či norská komedie nominována na cenu za nejlepší originální scénář na Mezinárodním festivalu v Trondheimu – Staying Alive.

Zastoupen je i žánr road movie a to norským snímkem Než začne padat sníh.

Něžné duše jistě potěší romantická dramata Reykjavík či Nesmrtelní. Mladší diváky pak určitě zaujme norská originální teenage romantická komedie, která ovšem slibuje inteligentní humor, Tak už mě sakra polib, pitomče. To a mnoho dalšího nabízí letošní ročník.

Festival dlouhodobě myslí i na neslyšící, všechny filmy jsou proto opatřené barevně upravenými titulky. A nezapomíná se ani na cizince – při promítání v Praze, Brně a Ostravě jsou filmy navíc s anhlickými titulky.

Zobrazeno 1991 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 11:58
Pro psaní komentářů se přihlaste