st., 18. březen 2015 09:03

Sigma Olomouc pořádala 1. ročník Zimního turnaje starších žáků

Ve sportovním areálu ZŠ Heyrovského, fotbalové akademii olomouckého týmu, se v druhém březnovém víkendu konal vůbec první ročník Zimního turnaje starších žáků. Na turnaj dorazilo sedm týmu, včetně jednoho ze Slovenska.

Turnaj se hrál klasicky formátem 10+1 a zápas na 2x20 minut. Každý musel odehrát zápas s každým, tudíž to byla jedinečná příležitost ověřit si, zda jdou týmy tou správnou cestou. Prví příčku nakonec obsadila Sparta Praha, domácí celek SK Sigma skončil čtvrtý.

 

"Byl to první ročník mezinárodního turnaje starších žáků. Myšlenku něco takového uspořádat jsme měli už delší dobu, od chvíle, kdy se zrekonstruoval areál v rámci základní školy Heyrovského, kde má Sigma Olomouc své sportovní třídy. Vedení školy je takový akcím nakloněno, za přispění SK Sigma Olomouc a s podporou města Olomouce a Olomouckého kraje se nám podařilo turnaj zorganizovat," řekl pro SigmaTV ředitel turnaje a trenér SK Sigma U 14 David Čech. "Zúčastnila se mužstva z Čech, Moravy, Slezska a ze Slovenska. Všechno elitní týmy hrající žákovské soutěže. Takže to určitě přispělo ke kvalitě turnaje, kterou bychom chtěli udržet do následujících let," podotkl Čech.

Sigma obsadila čtvrtou příčku, ale to nebylo nejdůležitější. "Je to strašně těžké. Otázka důležitosti vítězství v mládežnických kategoriích je pořád předmětem sporů, spekulací, existuje na to spousta názorů. Každý z těch kluků chce vyhrát. Takže nějaká důležitost tam v hlavách kluků určitě je. Nás trenéry spíš zajímá, jak působíme během hry v konfrontaci se soupeřem. Tady jsme se mohli srovnat s týmy, které jsou na stejné vrcholové úrovni. A myslím, že pro všechny trenéry to je možnost, jak odhalit věci, které by se v utkáních s ne tak kvalitními soupeři neobjevily. Takže spíš hledíme na kvalitu, na předvedený výkon, na jednotlivé činnosti hráčů, na individuální herní činnosti a na další věci, které souvisejí s vývojem hráčů v tomto věku," řekl David Čech.

Domácí celek se na turnaji uvedl opravdu výborně, s předními celky Sparta Praha a Baník Ostrava dokázal uhrát velice cennou remízu. V moravském derby s týmy Brna a Slovácka si vedl ještě lépe a dokázal je porazit.  Do cesty za umístěním na stupni vítězů se jim postavila ovšem ještě mužstva týmu Slavia Praha a slovenský AS Trenčín a po prohrách 3:6 a 0:2 na domácí fotbalisty zbylo neoblíbené čtvrté místo.

Turnaj sklidil veliký úspěch, a proto se počítá s jeho pravidelným každoročním konáním, což potvrdil i Čech, který si nemůže vynachválit možnost sehrání utkání s tak elitními týmy a porovnat zda se mládežnický tým Sigmy ubírá správným směrem, což v ligových utkáních ve větší míře nemají, kvůli novým pravidlům FAČR a rozdělení ligy na moravskou a českou část. Tím celek Sigmy ztratil možnost odehrát zápasy s tak elitními týmy jako je například Sparta či Slavia, které se na turnaji objevily.

 

Pořadí turnaje
1. Sparta Praha, 12:1, 16 bodů
2. Baník Ostrava, 6:4, 11
3. Slavia Praha, 14:12, 10
4. SK Sigma Olomouc, 8:11, 8
5. AS Trenčín, 3:7, 6
6. 1.FC Slovácko, 6:9, 4
7. Zbrojovka Brno, 5:10, 4

Zobrazeno 1710 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. duben 2015 17:13
Pro psaní komentářů se přihlaste