čt., 26. říjen 2023 13:52

Signal Festival úspěšně zahájil svou druhou dekádu

Signal Festival 2023 Signal Festival 2023 Zdroj: Adam Borovička
Koncem minulého týdne se uskutečnil Signal Festival. Každoroční kulturní akce spojující téma světla a umění opět rozsvítil celou Prahu.

Od čtvrtka 12. října do neděle mohla veřejnost po celé Praze sledovat již 11. ročník této každoroční události. Pořadatelé letos pro diváky přichystali přes 17 stanovišť tradičně rozdělených do dvou na sebe navazujících tras, které vedly napříč městem.


Trasa CENTRUM

Trasa s označením Centrum začínala v oblíbených prostorách výstaviště Kunsthalle Praha a přes Mánesův most a Staré Město vedla na Senovážné náměstí. Během této stezky návštěvníky čekalo osm plus jedna festivalových instalací. Kromě hned několika plastik si diváci mohli užít také interaktivní instalaci na Ovocném trhu, nasvícenou Městskou knihovnu v Praze, či placený program v kostele U Salvátora.

20231014 200739(zdroj: Adam Borovička Signal Festival 2023)


Trasa KARLÍN – HOLEŠOVICE


Vytyčená druhá trasa letošního ročníku měla svůj start na Florenci v divadle Laterna magika. To v průběhu konání festivalu oslavilo 65. výročí, což organizátoři využili jako téma pro svou tvorbu instalace s názvem „Citová paměť“, která měla divákovi poodhalit historické milníky divadla. Součástí druhé trasy byla také už tradičně nejoblíbenější atrakce Signal Festivalu - videomapping. Ten letos nevyužíval kulis baziliky svaté Ludmily,jako minulé ročníky, ale světla a barvy osvítily kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

Novinkou letošního ročníku byly „partnerské instalace“. Tedy stanoviště, které daly vzniknout díky partnerským programům a sponzorům festivalu. Pořadatelé Signal Festivalu tak chtějí celý koncept rozšířit a dát prostor dalším uměleckým počinům.

I letos bylo jako jedna z expozic vybráno vítězné dílo z programu „Signal Calling“. „Jde o otevřenou výzvu pořadatelů a partnerů festivalu, která umožňuje nezávislým umělcům přihlásit se do programu a skrze něj na Signal Festivalu vystavit vybrané projekty.“ vysvětluje Nikola Lörinczsová, manažerka Signal fesitvalu. V minulosti se této výzvy účastnili známí umělci Kateřina Blahutová se svou instalací Živý les, nebo Petr Vacek a Adam Cigler.

Zobrazeno 315 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. říjen 2023 16:39
Pro psaní komentářů se přihlaste