ne., 25. březen 2018 17:56

Sisyfos rozdal Bludné balvany. Bodovala homeopatie i čínská medicína

Sisyfos anticeny rozdal již po dvacáté Sisyfos anticeny rozdal již po dvacáté Zdroj: facebook.com
Praha – Prý nežijeme na zeměkouli, ale na plochozemi. Cukr nás může vyléčit a očkování naopak způsobuje závažné zdravotní komplikace, případně dokonce autismus. Tyto i spousta dalších názorů a teorií letos získaly anticenu Bludný balvan, kterou každoročně uděluje Český klub skeptiků Sisyfos za matení veřejnosti v loňském roce. Satirickou formou tak vždy upozorňuje na tři „nejvýznamnější“ jednotlivce a tři družstva. Výsledky jejich snažení za rok 2017 zveřejnil v pátek 23. března.

Kategorii jednotlivců s přehledem vyhrál Miloslav Šoch, děkan Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Svůj Zlatý balvan získal za „bezcílný akademický výzkum na magii založené homeopatie a za její veřejnou propagaci“. Co se týče družstev, zde zvítězilo Rozalio. Jedná se o spolek rodičů prosazující dobrovolnost očkování založenou ne na základě racionálních faktů, nýbrž na silných lidských příbězích, které jejich čtenáře ve většině případů od vakcinace odrazují. „Cena přišla po jedenácti letech fungování a pro nás je to signál, že je naše práce vidět a naše činnost má smysl. Sisyfos udělením Zlatého Bludného Balvanu našemu spolku zřejmě naznačuje, že nevěří v bezpečné očkování, a to nás překvapilo. Posíleni zájmem a oceněním budeme pokračovat v naší práci se stejným, ne-li vyšším nasazením jako doposud," vyjádřil se k výhře spolek na svém webu.

Stříbrný balvan obdržela dvojice Jaroslava Růžičky a Hany Blochové za „rozvoj alternativní archeologie s přesahem do dalších vědních disciplín“. V rámci skupin skončil druhý web medicelo.cz v čele s Hanou Bláhovou a kolektivem se svým „velmi matoucím přístupem k parazitologii a návazným oblastem". Bronz si jako jednotlivec odnesla psycholožka Petra Yamuna Wolf za "objevy ve vaginální a anální kartografii i v odposednutí a kleteb rušení". Za „chrabrý vzdor heliocentrickému spiknutí“ zároveň získali bronz i Vladimír Bača a David Starosta, kteří i přes nespočet vědeckých důkazů, svědectví a snímků naší planety zastávají názor, že Země je placatá.

Nakažená je celá planeta

Bludné balvany spolek rozdal již po dvacáté, proto při příležitosti tohoto jubilea udělil i dva výjimečné, diamantové. Jeden si odnesl tým lobbistů prosazující zařazení tradiční čínské medicíny do českého zdravotnictví, druhý pak za celoživotní přínos pseudovědě Anna Strunecká. Kromě toho, že byla zaměstnankyní Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, se pyšní spoluautorstvím na knize Doba jedová, která se věnuje kontroverzním tématům jako potravinářská aditiva nebo očkování. Dále je známá svým přemýšlením o autismu. Ve své knize Přemůžeme autismus například odkazuje na studii, podle které hliníková složka očkování tuto poruchu způsobuje. Od některých jejích teorií se již distancovala sama univerzita.

Český klub skeptiků Sisyfos je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo roku 1976 v USA z iniciativy desítek vědců a filozofů, mezi nimi několika nositelů Nobelových cen. U nás tento spolek vznikl v roce 1995. „Jedinou polehčující okolností pro nárůst pavědy, demagogie a počtu plevelných zpráv u nás je skutečnost, že tato nákaza se šíří po celé zeměkouli,“ povzdech si nad současnou situací ve svém úvodním projevu Jiří Grygar, uznávaný astronom a popularizátor vědy a zároveň i mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa.

Zobrazeno 1894 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. březen 2018 23:01

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste