čt., 28. leden 2021 13:45

Sněmovna nepřijala návrh na odsouzení potlačení demonstrací v Rusku

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj Zdroj: reuters.com
Praha – Poslanci ODS navrhli Poslanecké sněmovně, aby projednala odsouzení potlačení víkendových demonstrací v Rusku za zatčení Alexeje Navalného, a také žádost o podpoření co nejbrzčího propuštění Navalného z třicetidenní vazby, do které byl zavřen hned po příletu do Ruska. Proti hlasovala většina poslanců z hnutí ANO, ČSSD, KSČM a všichni poslanci SPD.

Potlačení víkendových demonstrací v Rusku, které se týkaly otravy a zadržení Navalného, odsoudilo hned několik zemí EU. Během demonstrací policie zadržela tisíce lidí. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se k celé věci vyjádřil na svém twitterovém profilu: „V ruských městech bylo podle odhadů zadrženo 3400 lidí. Mezi nimi i manželka Navalného. To je i na tak velkou zemi, jakou je Rusko, neuvěřitelné číslo. Odsuzuji brutální násilí i represe proti svobodě slova.“ I přes toto vyjádření poslanci sociálních demokratů, za které je Petříček ministrem, většinově hlasovali proti odsouzení potlačování demonstrací a propuštění Navalného z vazby, tedy proti návrhu ODS.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý s návrhem ODS souhlasil, ale navrhoval posunout projednání návrhu na až na únor po debatě na sněmovním zahraničním výboru. To, ale odmítl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého je to příliš pozdě. 

Návrh nakonec podpořilo pouze čtyřicet poslanců, z celkově omezeného počtu sta poslanců. Návrh byl tedy zamítnut. Proti návrhu se postavila většina poslanců z vládních stran, KSČM a všichni poslanci za SPD. 

Opačný postoj k celé situace kolem Navalného má horní komora parlamentu. Senát totiž vyzval země EU, aby zavedly další sankce vůči představitelům Ruské federace kvůli jejich neuspokojivému jednání. Hlasování v Senátu proběhlo jednomyslně, pro návrh hlasovalo 42 ze 43 přítomných, proti nebyl nikdo. Opačný postoj Senátu se dal očekávat, většinové zastoupení v horní komoře mají opoziční parlamentní strany, které návrh ve sněmovně iniciovaly. 

Prezident Miloš Zeman již dříve v rozhovoru pro MF DNES vyzval Rusko, aby Navalného propustili a dovolili mu kandidovat. „Nicméně si myslím, že je zbytečné, aby z něho dělali mučedníka. Ať kandiduje a uchází se o přízeň voličů. Neboť zavřít někoho do vězení je forma cenzury. Cenzury kandidáta,“ řekl Zeman.

Navalnyj je ruský opoziční politik a aktivista, kritizující korupční poměry v Rusku a vystupující proti režimu Vladimíra Putina. Působí jako předseda strany Rusko budoucnosti, které je od roku 2015 zrušena státní registrace. Strana se snažila registraci získat devětkrát zpět, zatím však marně. Se svými příznivci komunikuje hlavně přes sociální sítě a na svém YouTube kanálu má přes 6 miliónů příznivců.

Při své cestě po Sibiři na konci srpna minulého roku, byl Navalnyj otráven jedem Novičok. Navalnyj tuto otravu přisuzuje prezidentovi Ruské federace Putinovi, který ho měl podle jeho slov nechat otrávit. Putin i Kreml toto tvrzení popřeli. Investigativní web Bellingcat přišel s tvrzením, že Navalného otrávila tajná služba FSB, která jej měla sledovat už od roku 2017 a pohybovala se ve stejných destinacích jako Navalnyj. Toto tvrzení vychází z neformálního šetření, které je podloženo na sběru telekomunikačních a cestovních dat. Oficiální stanovisko, kdo Navalného otrávil není známo. Před nedávnou dobou se Navalnyj vrátil z Německa, kam byl transportován a hospitalizován kvůli otravě. Hned po příletu do Ruska ho zadržela tajná služba FSB. Navalnyj byl zadržen, protože už dříve nevyhověl podmínce, která mu byla udělena, teď mu hrozí až tři a půl roku vězení.

Zobrazeno 649 krát
Naposledy upraveno: po., 1. únor 2021 00:32
Pro psaní komentářů se přihlaste