čt., 29. říjen 2015 23:23

Sníh na tratích v Novém Městě zajistí zásobník za 27 milionů

Nové Město na Moravě – Sníh na lyžařské a biatlonistické závody bude k dispozici i v listopadu a březnu. O rozsáhlé zásoby se postará nový zásobník u Vysočina Areny s kapacitou pro 60 tisíc kubíků technického sněhu.

Zemní práce zahájili stavbaři minulý čtvrtek na úbočí Harusova kopce nedaleko Vysočina Areny. Zde odkoupil novoměstský sportovní klub od radnice plochu o rozloze zhruba jednoho hektaru. V této výměře dělníci vybetonují čtyři metry hluboko do země zapuštěný zásobník, který pojme až 60 tisíc kubických metrů sněhu. Z tohoto objemu by podle odhadů organizátorů závodů měly vydržet do další zimy až dvě třetiny.

Vybudování zásobníku za 27 miliónů korun pokryje z větší části účelová dotace ministerstva školství. Zbylé dva miliony přidá z vlastních zdrojů sportovní klub. „Díky zásobníku budeme schopni dělat Světové poháry bez jakýchkoli rizik i v listopadu, prosinci nebo březnu,“ slibuje šéf klubu a prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Po jednání v norském Oslu také dodal, že podle funkcionářů by od roku 2018 mohl být zásobník sněhu podmínkou pro pořádání světových akcí.

Podle organizátorů bude zásobník nutný právě v nabitém programu příštího roku. V únoru se v Novém Městě na Moravě uskuteční Zlatá lyže, která se po letech opět vrátila do světového kalendáře, a v prosinci bude město hostit další ročník Světového poháru v Biatlonu. 

Zobrazeno 2596 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:16
Pro psaní komentářů se přihlaste