so., 16. březen 2019 20:17

Souhrn Fortuna ligy: Liberec porazil Zlín 1:0 a přiblížil se šestce, Baník i Jablonec remizovali, Sparta otočila s Olomoucí

Guélor Kanga slaví proměněnou penaltu Guélor Kanga slaví proměněnou penaltu Zdroj: https://sparta.cz/cs/clanek/sesta-vyhra-v-rade-34984
Česká republika — Sobotní program přinesl čtyři zápasy, ale příliš zajímavého toho s výjimkou Sparty nenabídl. V prvním duelu dne remizoval Baník Ostrava 1:1 s Mladou Boleslaví. Góly vstřelili Václav Procházka na straně domácích, za hosty srovnával Muris Mešanovič. V zápasech od 15 hodin Liberec díky Kozákově přesné trefě zdolal Zlín v boji přímých konkurentů o poslední místo ve skupině o titul a Jablonec ztratil body na Slovácku, kvůli bezbrankové remíze. V posledním klání přivítala Sparta hosty z Olomouce a povedl se jí závěrečný obrat, díky čemuž vyhrála 2:1.

Již na druhou hodinu odpolední byl naplánován výkop na Městském stadionu v Ostravě, kam zavítala Mladá Boleslav s nejlepším střelcem soutěže Komlinčenkem i čerstvou posilou ze Slavie Mešanovičem. Ten však utkání začal na lavičce náhradníků, a tak sledoval, jak jeho spoluhráči inkasují z první větší šance zápasu, když se po rohovém kopu Hrubého šťastně prosadil stoper Václav Procházka hlavičkou na zadní tyč.

Geniální tah kouče Webera přinesl alespoň bod

První šanci hostů, a to hned stoprocentní, měl po průnikovém pasu Hubínka ze středu hřiště Ladra, ale v samostatném úniku ho vychytal Laštůvka. Ten měl i další šanci hostí, a to po nakrátko rozehraném rohovém kopu, nicméně svůj volej z velkého vápna mezi tři tyče nevměstnal.

Následně měli šance pro změnu domácí, ale Diopovu hlavičku vychytal pohotovým zákrokem Šeda a jeho další pokus letěl nad. Mezi oběma šancemi se rozhodl hostující trenér Weber k překvapivému tahu, když stáhl pravého obránce Křapku a do hry vpustil Mešanoviče. Ten se postavil na hrot vedle Komličenka a beka šel hrát Hubínek. A právě útočné duo zařídilo téměř okamžitě vyrovnání. Přikryl si na pravé straně našel prostor k centru proti dvěma bránícím hráčům, našel ruského forvarda, jež sklepl balon přímo na Mešanoviče, a ten z bezprostřední blízkosti pohodlně uklidil balon. Do šaten se tak šlo za stavu 1:1.

Druhý poločas přinesl spíše bojovný fotbal a obě mužstva si šance vytvářela jen složitě. Ale v 66. minutě Baník zakombinoval po levé straně, kde Fleišman obešel obránce a předložil míč do vyložené šance Jakubu Šašinkovi, kterého ale zvládl vychytat Šeda. Ten samý hráč poté zkoušel nůžky, ale balon trefil slabě. V závěru to ještě zkoušel po rohu nadějně Granečný, ale zápas skončil poločasovým výsledkem.

Slovácko překvapivě obralo Jablonec, zářil Hrubý

Jablonec přijel do Uherského Hradiště jako jasný favorit, a tak nebylo překvapením, že začal aktivně. V 10. minutě málem Vatajelu vstřelil gól ze standardní situace z nějakých 25 metrů. Taky druhou šanci měl on, ale hlavičku poslal do gólmana. Pak ale zahrozili domácí a nebyla to ledajaká šance. Naopak Zajíc byl po Kalabiškově přistrčení sám před Hrubým, překonat ho však nedokázal.

Druhý poločas byl na šance stejně skoupý jako ten první. Náznaky šancí měli hostující Acosta a Doležal, ale nemířili přesně. Největší šanci tak měli domácí, ale Šeda vychytal reflexivním zákrokem hlavičku Jurošky po Navrátilově milimetrovém centru. Soupeři se tedy rozešli smírně. Jablonec zůstal v neúplné tabulce čtvrtý, Slovácko jedenácté.

Kozák zařídil Liberci přiblížení se špičce tabulky

Další ze série nefotbalových utkání dlouho nenabízelo ani náznaky šancí. Poté ale přišel jako blesk z čistého nebe gól Liberce. Potočný stihl na pravé straně dlouhý nákop, jeho centr si našel Libor Kozák a provedl likvidaci pavučin v pravém horním rohu.

První šanci hostů, ale v záklonu nedokázal přetažený centr uklidit za Nguyenova záda. A naopak to byli domácí, kdo mohl před přestávkou navýšit své vedení. Kozák zpracoval kulatý nesmysl pro Breiteho, ten posunul na velké vápno Peškovi, ale toho vychytal Rakovan.

Po pauze se předlouho nic nedělo, za zmínku stojí jen Čaturašviliho střela nad Nguyenovu bránu. Až v poslední minutě přišla další gólová akce domácích, ale Breite nahrával Kozákovi do ofsajdu, což musel ovšem potvrdit videorozhodčí. A tato těsná záležitost málem přišla Severočechy draho, když se po dlouhém nákopu do vápna míč ocitl mezi několika zlínskými hráči, ti si však dávali přednost tak dlouho, až jim míč odebrala domácí obrana. Stadion U Nisy, tak prožil vítězný zápas, kterým snížil bodovou ztrátu na dnešního soupeře, jež je na šestém místě, na pouhé dva body, ale má stejně bodů jako Boleslav, která má lepší skóre.

Kanga rozhodl dvěma slepenými góly z penalt, Sparta stáhla manko na Plzeň

Sparta začala ofenzivně a držela balon. První příležitosti si tedy logicky vypracovali Letenští. V 18. minutě hlavičkoval Tetteh po Štetinově centru, ale Buchta ho vychytal. Následně střílel z dálky nad Frýdek. I další střela Benjamina Tetteha pořádně protáhla Buchtu. Pak se osmělili i Hanáci. Ale Plškovy nůžky, ani střela z dálky si cestu do brány nenašly. Pak si ale natáhl balon do středu hřiště Falta a přízemní střelou trefil přesně levý dolní roh Nițovi svatyně. Tím pádem šli hosté do překvapivého vedení.

Druhý poločas opět začali aktivněji hráči v rudých dresech, ale dlouho jim to nepřinášelo větší šance. Až v 70. minutě zaúřadovalo video, odhalilo ruku stopera Beneše a přiřklo domácím penaltu. Tu s přehledem proměnil Kanga.

A ten samý hráč proměnil jen o sedm minut později i druhou „desítku“, tentokrát nařízenou za faul na Tetteha. Sparta se tak dostala do vedení. To mohl ještě efektní patičkou v poslední minutě navýšit domácí talent Hložek, ale Buchta předvedl další úspěšný zákrok. Sparta se tím tak přiblížila na pět bodů od Plzně.

Zobrazeno 1071 krát
Naposledy upraveno: so., 16. březen 2019 23:29
Pro psaní komentářů se přihlaste