ne., 13. říjen 2019 20:01

Společnost Skanska začala používat recyklovaný beton

Skanska betonárna Olomouc Skanska betonárna Olomouc Zdroj: skanska.cz
Česká republika - Zbytky ze zdemolovaných staveb tvoří až polovinu odpadů vyprodukovaných v České republice. Avšak kameniva, kterého je potřeba k výrobě betonu rapidně ubývá. Společnost Skanska se proto rozhodla přijít s velice unikátním materiálem, který by měl oba problémy vyřešit. Recyklovatelný beton, který firma vyvinula ve spolupráci s českou firmou ERC-TECH a o kterém se začala zmiňovat již na začátku letošního roku, je vyrobený až ze 100 % z recyklované stavební suti.

Patent společnosti ERC-TECH, na jehož základě Skanska beton vyrábí, by mohl způsobit ve stavebnictví revoluci na celosvětové úrovni. Nový materiál má velmi podobné vlastnosti jako obyčejný beton, avšak místo kameniny využívá nano-příměsi stavební sutě. Nová technologie, kterou jako první na světě využívá právě firma Skanska, tedy umožňuje z materiálu po ukončení životnosti staveb postavit stavby nové. Vyřeší se tak tedy problém s velkým množstvím odpadu, které nyní zůstává po demolicích staveb, a které běžně končí na skládkách. Zároveň uleví i životnímu prostředí snížením uhlíkové stopy, omezením těžby i dopravy potřebné k převážení kameniva z lomů do betonárny.

„Společnost Skanska klade na udržitelnost staveb velký důraz, což dokazuje i náš závazek stát se do roku 2045 uhlíkově neutrální. Proto nás těší, že jsme začali využívat materiál, který může životnímu prostředí ulehčit ve fázi stavby i při následném využívání,“ říká Michal Jurka, prezident Skanska Central Europe.

Zvyšování podílu recyklovaných materiálů při stavbě je v současné době velmi důležitým tématem. Například jen město Praha spotřebovává 13 milionu tun stavebního materiálu ročně a pouze z 10 % z tohoto objemu je recyklát. Zásoby přírodního kameniva však ubývají a do devíti let bude mít z 221 českých lomů zásoby jen asi 107 z nich, k úplnému vyčerpání by pak mělo s ohledem na současné tempo spotřeby dojít někdy okolo roku 2062.

Zobrazeno 1392 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 12:01
Pro psaní komentářů se přihlaste