so., 5. listopad 2016 22:29

Srdce nesmí být vůči uprchlíkům uzavřená, ale ti, kdo vládnou, musí být opatrní, říká papež František

Papež František. Papež František. Zdroj: Korean Culture and Information Service (Jeon Han)
Během letu ze Švédska v úterý 1. listopadu se na palubě letadla uskutečnila papežská tisková konference. Při ní se papež František vyjádřil k uprchlické krizi, ale také například ke kněžskému svěcení žen.

Při příležitosti 500. výročí luteránské reformace vyrazil Svatý otec na apoštolskou cestu do Švédska, země s dlouholetou tradicí protestantství. Dvoudenní návštěva severského státu zahrnovala jak setkání se švédským premiérem i královskou rodinou, tak i ekumenická setkání se zástupci švédské církve, která náleží právě k luterské tradici.

Volného času při návratu zpět do Říma využil Svatý otec k uspořádání tiskové konference, během které se ho novináři ptali například na to, co by vzkázal nejen těm, kdo se bojí uprchlíků, ale také Švédsku, které přes dosavadní otevřenost začíná své hranice uzavírat. „Švédsko má dlouhou tradici v přijímání druhých. Nejen jejich akceptování, ale v integraci, nacházení bydlení, škol, zaměstnání… V jejich začlenění do společnosti,“ řekl papež František. „Švédsko bylo vzorem ve vyrovnání se s přílivem uprchlíků, v pomoci jim poznat jazyk, kulturu a v jejich začlenění do švédské kutury. Dokud je zde aspekt začlenění uprchlíků do vlastní kultury, nemusíme se obávat,“ pokračoval a připomněl, že celá Evropa je zformovaná průběhem staletí různými migračními vlnami. „Srdce nesmí být vůči uprchlíkům uzavřená, ale ti, kdo vládnou, musí být opatrní. A proto, pokud má země možnost integrovat řekněme dvacet lidí, měli by tak udělat. Jiný stát, který má větší možnosti a kapacitu, by měl udělat více,“ tvrdí papež. Upozornil také na riziko vzniku ghett, pokud by země přijala více uprchlíků, než je schopná integrovat.

Dále se hlava katolické církve vyjádřila například k otázce kněžského svěcení žen, které s odvoláním na předchozí prohlášení papeže Jana Pavla II. odmítla, k sekularizaci současného světa, problému obchodování s lidmi a v reakci na otázku ohledně setkání s venezuelským prezidentem zdůraznil papež dialog jako jediné účinné řešení každého konfliktu. 

Zobrazeno 2070 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. listopad 2016 14:19
Pro psaní komentářů se přihlaste