st., 13. březen 2024 16:34

Stane se nebezpečná droga fentanyl problémem i v České republice?

Droga – ilustrační foto Droga – ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com
Velmi nebezpečná látka, která se nejvíce rozšířila ve Spojených státech, stále ve větším množství proniká na černý trh i v České republice. I když není situace tak vážná jako v USA, fentanyl má své oběti i u nás.

Policisté přijíždí k případu úmrtí ženy. Již brzy mají podezření, že v celém případu figurují drogy a nemýlí se. Žena ve stavu silné opilosti zemřela po tom, co jí její přítel nitrožilně aplikoval nechvalně proslulou drogu fentanyl.

Tento příběh, který se stal v červenci roku 2023 v Bruntále, je jen jedním z několika dalších případů úmrtí v Česku, za které může tato nebezpečná látka. Fentanyl je známý především kvůli úmrtím v Americe, kde je již značně rozšířený. Situace v České republice však není ani zdaleka tak vážná. Otázkou je, zdali bude případů přibývat a jestli se fentanyl nestane závažným problémem i u nás.

Přesto, že se o fentanylu začalo více mluvit až v poslední době, není pro Českou republiku ničím novým. Tato látka se používala za přísné kontroly ve zdravotnictví a již dlouho je na seznamu ilegálních drog. Až nedávno však začala stále více pronikat na černý trh.

„Ačkoli evidujeme výskyt fentanylu v České republice, nedá se o něm mluvit jako o nové droze. Fentanyl je znám mnoho let, jeho nebezpečnost je ovšem vysoká zejména pro mladé a nezkušené uživatele drog, kteří jsou vystaveni neznalosti účinků a riziku předávkování s následkem smrti. Přestože není fentanyl v komunitě závislých masově rozšířen, nejsme schopni odhadnout, jak reálné riziko bude v budoucnu představovat,“ popisuje situaci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v tiskové zprávě.

Důležitá jsou centra prevence a léčby drogové závislosti, která informují drogově závislé a snaží se zabránit úmrtím v důsledku předávkování. Jejich pracovníci varují a informují o rizicích a zároveň od samotných uživatelů získavají informace o rozšíření užívání fentanylu. 

Fentanyl je droga na bázi opiátu, kterou lze jen velmi těžko rozeznat od heroinu. To je nebezpečné pro drogově závislé, kteří po aplikaci zažívají podobné stavy. Účinky fentanylu jsou ale několikanásobně silnější a hrozí tak velké riziko předávkování. Fentanyl navíc není možné detekovat standardními toxikologickými testy. To může komplikovat lékařský zásah v případě předávkování.

Zobrazeno 111 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. březen 2024 21:04
Pro psaní komentářů se přihlaste