pá., 6. prosinec 2019 14:43

Staroměstská radnice představuje vítězné snímky Czech Press Photo 2019

Vítěz kategorie Fotografie roku Lukáš Bíba z nakladatelství Economia Vítěz kategorie Fotografie roku Lukáš Bíba z nakladatelství Economia Zdroj: Martin Divíšek, https://www.czechphoto.org/
Praha – Fotografická soutěž, která si před pětadvaceti lety dala za cíl přinášet nezávislé a autentické obrazové svědectví o životě, objevovat nové talenty a podpořit nezávislost a kouzlo každodenního života Czech Press Photo již má své letošní vítěze. Jejich snímky jsou od 23. listopadu do konce ledna příštího roku k vidění v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice.

Předávání cen jubilejního ročníku proběhlo 22. listopadu v Brožíkově síni. Porota hodnotila témeř čtyři tísíce fotografií od 270 fotografů. Účastnili se autoři z České a Slovenské republiky jak pod záštitami médií, tak i ti nezávislí. Soutěžilo se v osmi foto a třech video kategoriích – Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí a Lidé, o kterých se mluví. Speciální kategorií je Grant primátora Prahy s tématem Proměny Prahy, kam se mohli přihlásit autoři ucházející se o roční tvůrčí stipendium.
Fotografií roku se letos stal snímek Lukáše Bíby z nakladatelství Economia. Fotografii pořídil na letošní demonstraci na Letenské pláni, největší politické demonstraci po pádu komunismu v roce 1989, která se konala 23. června, kde protestující požadovali odstoupení premiéra Andreje Babiše.
Každoročně v soutěži Czech Press Photo vybírá svou cenu také dětská porota sestavená z Dismanova rozhlasového dětského souboru, kde si děti zkusí stejným systémem jako porota hodnotit snímky, které postoupily do třetího kola. Letos vybrala snímek Jana Jirkovského – Canisterapie v Domově Kněžny Emmy, tedy fotografiei z psí terapie pro seniory. Cenu autorovi osobně předala předsedkyně dětské poroty Sophie Louise Bransten. ,,Hlasovala jsem pro snímek, který vyhrál nejvyšším počtem bodů, protože byl opravdu hezky nafocený,," řekla. ,,Ale hlavně si myslím, že je opravdu důležité něčím rozveselovat seniory v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Protože když senioři nemají rodinu, která by za nimi přišla a popovídala si s nimi, tak si myslím, že zvířata je mohou aspoň na chvilku potěšit, aby se necítili smutní a o samotě,“ dodala Bransten. Jirkovský se na Facebooku později vyjádřil, že nejdříve čekal, že děti fotografii vybraly, protože se jim líbil pes. Skutečný důvod ho ale potěšil a dojal.
Výstava je otevřena každý den od 10 do 19 hodin. Základní vstupné je 150 korun, snížené 80 korun. V průběhu konání výstavy budou dále například probíhat besedy s vítězi jednotlivých kategorií.

Zobrazeno 1273 krát
Naposledy upraveno: ne., 8. prosinec 2019 12:13
Pro psaní komentářů se přihlaste