st., 25. říjen 2023 20:53

Staronové album americké zpěvačky Taylor Swift 1989 (Taylor's Version) exceluje ještě před svým vydáním

Přebal nové edice alba. Přebal nové edice alba. Zdroj: Twitter: Taylor Swift
Americká zpěvačka Taylor Swift tento rok doslova láme rekordy. Po získání devíti ocenění na amerických MTV Video Music Awards, úspěšném filmu (The Eras Tour Film), americkém turné a připravované evropské sérii koncertů představí fanouškům své další znovu-nahrané album, tentokrát s názvem 1989 (Taylor's Version). Jeho vydání je plánováno k 27. říjnu 2023, přesně pět let poté, co album 1989 vyšlo poprvé na světlo světa.

Není to ojedinělý případ, kdy Taylor Swift nahrává své staré album znovu. Stejného osudu se dočkala také alba Red, Fearless a Speak Now, další dvě (Reputation, Taylor Swift) stejný osud ještě čeká. Že by se zpěvačka k těmto krokům uchýlila za účelem zisku, se říct nedá. Místo rozmaru či vypočítavosti naopak v jejím případě mluvíme o snaze získat zpět svou tvorbu, která jí byla sprostě ukradena. Veškerá autorská práva na zpěvaččiných prvních šest alb prodala její bývalá společnost Big Machine Label Group americkému hudebnímu manažerovi Scooteru Braunovi, který je Swift odmítl prodat zpět. Umělkyně se tak dostala do situace, v níž žádné ze svých původních alb nevlastnila. Všechny proto s přídomkem (Taylor's Version) nahrává znovu a po svém, tentokrát pod společností Republic Records.

Nové písně i milované klasiky 

Staronový počin 1989, pojmenovaný příhodně po zpěvaččině roce narození, si v době svého prvního vydání (2014) odnesl rovnou tři ceny Grammy. Nová edice alba by místo původních 13 písní měla obsahovat rovnou 21 skladeb, konkrétně 13 původních, 3 z deluxe edice a 5 nikdy nevydaných hudebních kousků. Fanoušci se tak mohou těšit na synth-popovou jízdu, která kromě již notoricky známých písní (Blank Space, Bad Blood, Shake It Off, Style) přinese též něco zcela nového. Největším očekáváním tohoto alba je dosud nezveřejněná skladba „Slut!“ narážející na fenomén slut-shamingu, a sice veřejného zesměšňování (nejčastěji žen) kvůli otevřenému projevu jejich sexuality.

"Album 1989 změnilo můj život nesčetnými způsoby. Abych byla naprosto upřímná, toto je zatím má nejoblíbenější nahrávka," napsala zpěvačka na svůj twitterový účet, když fanouškům oznamovala vydání alba. Vybraní fanoušci mohli tuto informaci slyšet ještě o něco dříve, a to na jednom z koncertů v rámci The Eras Tour.

Album získalo podporu a fanouškovskou základnu prakticky okamžitě. O tom, že je jeho místo na předních příčkách hudebních streamovacích služeb již prakticky předurčeno, svědčí i samotné statistiky. Na Spotify se písně Blank Space (více než miliarda poslechů) a Style, obě pocházející z původní verze alba 1989, objevují na 2. a 3. místě v rámci zpěvaččina účtu. Sama Taylor Swift se může pyšnit více než 101 000 000 posluchači měsíčně.

Zobrazeno 466 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. říjen 2023 16:44
Pro psaní komentářů se přihlaste