st., 22. říjen 2014 10:33

Studenti UPOL uctili památku zavražděného

OLOMOUC - Studenti Univerzity Palackého uctili v pondělí 20. října krátce po deváté hodině večer památku ubodaného šestnáctiletého Petra Vejvody ze Žďáru nad Sázavou, který zemřel, když bránil spolužačku před psychicky nemocnou ženou. Hrdinský čin, k němuž by nenašla odvahu většina dospělých, vzbudil po celé republice obrovský ohlas a tichý hold mu vzdali i studenti olomoucké univerzity.

Původní nápad s hromadným vypouštěním lampiónů Magistrát nepovolil, a tak se studenti rozhodli pro jiný způsob uctění hrdinovy památky. Více než dvě stovky lidí se sešly před menzou v areálu Envelopy a minutou ticha se zdviženými zapalovači či svíčkami vyjádřily svou účast a podporu rodině. "Co se stalo je velká tragédie, zvlášt když si uvědomím, že se to mohlo stát kdekoliv. Ten kluk udělal obrovský čin, na který bychom neměli zapomenout a je správné, že jsme se tady dnes shromáždili k uctění jeho památky," řekl na místě dvacetiletý student filozofické fakulty Radim.

Nebe nad Olomoucí ke konci akce přeci jen ozářily více než dvě desítky lampionů přání a na basketbalovém hřišti vzniklo improvizované pietní místo, kam v průběhu celého večera přibývaly další svíčky. Studenti Univerzity Palackého tak věnovali vzpomínku člověku, kterého ještě před měsícem znal málokdo, ale z nějš se stal jediným správným rozhodnutím hrdina.

Zobrazeno 1558 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste