ne., 14. listopad 2010 18:57

Su Ťij konečně propuštěna

Aun Schan Su Ťij, držitelka Nobelovy ceny míru, kterou získala v roce 1991, byla v sobotu 13. listopadu propuštěna z vězení na svobodu. Tato žena, která kvůli boji za demokracii v Barmě strávila 15 z posledních 21 let střídavě v cele nebo v domácím vězení, byla Barmskou juntou osvobozena.

Tisíce stoupenců čekaly s transparenty a s tričky s nápisy „Jsme s tebou“ na její propuštění společně se členy vedení strany NDL a s novináři z celého světa před jejím domem v hlavním městě Barmy.  Jakmile byly policejní bariéry odstraněny, stovky lidí se rozběhli k jejím dveřím.  Do domu se dostali jako první lékař s právníkem, pak následovali zbylí čelenové vedení její strany Národní ligy pro demokracii (NDL). Samotná Su Ťij vzkazuje svým podporovatelům skrz BBC: „Je čas mlčet a je čas promluvit. Lidé musí pracovat v jednotě. Jedině tak můžeme dosáhnout svého cíle."

O propuštění Su Ťij se zajímal celý svět. Její osvobození podpořili i státníci jako například Barack Obama nebo Angela Merkelová.  Podporuje ji i Česká republika. K situaci se pro Hospodářské noviny vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:  „Aun Schan Su Ťij ví, že v České republice má věrné přátele, kteří ji podporovali. Přejeme jí mnoho štěstí a doufáme, že ji budeme moci jednou navštívit. Máme z její svobody upřímnou radost."

Propuštění 65 leté političky následovalo týden po parlamentních volbách v Barmě. Ty byly vyhlášeny po dlouhých dvaceti letech, kvůli sílícímu mezinárodními tlaku na vojenskou juntu. Přesto se jednalo jen o formalitu, protože volby byly zmanipulované. V Barmě mají zatím k demokratizaci daleko, ve vězení je stále drženo přes dva tisíce politických vězňů, jejichž šance na propuštění je v nedohlednu.

Su Ťij je dodnes velkým vzorem celého národa jako bojovnice za demokracii. I když je její další působení v politice podle agentury AFP nejisté, její příznivci doufají, že se situace po jejím návratu do politiky razantně změní. I když během věznění ztratila kontakt s okolním světem a strana Národní liga pro demokracii byla juntou zrušena, agentura Reuters přiznává, že politická a ideologická váha Su Ťij nemůže být opomíjena, protože její stoupenci za ní vždycky budou stát.


Zdroj:
http://zahranicni.ihned.cz/c1-48148320-drzitelka-nobelovy-ceny-miru-su-tij-je-po-7-5-letech-domaciho-vezeni-volna
http://zpravy.idnes.cz/su-tij-je-po-letech-volna-junta-ji-pustila-z-domaciho-vezeni-p4z-/zahranicni.asp?c=A101113_120141_zahranicni_mad

fotozdroj:
http://zpravy.idnes.cz/su-tij-je-po-letech-volna-junta-ji-pustila-z-domaciho-vezeni-p4z-/foto.asp?foto1=BTW371f06_APTOPIX_Myanmar_Suu_Kyi_MYN209.jpg

Zobrazeno 2181 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste