čt., 16. listopad 2023 15:33

Tanec Dervišů. Divadelní hra nebo skrytá podpora legalizace marihuany?

Momentka z představení Momentka z představení Zdroj: DIvadlo na cucky
Olomouc - Divadlo na cucky dalo prostor zinscenovat divadelní hru jedné herečky se silným společenským tématem. Hlavním tématem je justiční systém v České republice. Nevyhnete se otázce marihuany, ale ani společenským problémům jako je pokus o sebevraždu v rodině. Nejedná se však o fiktivní příběhy. Celé představení se zakládá na skutečných událostech.
Tanec Dervišů - upoutávka DIvadlo na cucky

Olomoucké Divadlo na cucky se věnuje občanské angažovanosti a aktuálním společenským tématům. Není tedy výjimkou, že představení Tanec dervišů, inscenované 8.11., obsahuje takových témat hned několik.

Postavy inscenace si nemůžou být vzdálenější, přesto je něco spojuje. Představení pojednávalo o příběhu muže a ženy, ke kterým život nebyl příliš laskavý. Ženská postava Eva to neměla s rodiči úplně lehké. Její matka trpěla dětskou mozkovou obrnou a svého muže si nebrala z lásky. Byla celý život nešťastná, manžel ji bil. Otec Evy po násilném napadení měl silný otřes mozku a na následky zranění v Eviných dvanáctých narozeninách umírá. Eva musí v mladém věku neustále řešit pokusy o sebevraždu její matky. A cítí se uvnitř jako ve vězení. Což je nejspíš ona věc, která obě postavy spojuje. Mužská postava Dušan se totiž ve vězení nachází doopravdy. Dušan byl uznávaný adiktolog, který se snažil léčit zdravotní kožní potíže marihuanou. Přesto byl za pěstování marihuany na léčivé účinky odsouzený k odnětí svobody. V tomto případě je v uvozovkách legrační, že po změnění legislativy, uvedený čin není vedený ani jako přestupek. Přesto je však Dušan stále za mřížemi. A píše dopisy. Právě úryvky některých z jeho tři tisíc dopisů byli použity v inscenaci Tanec Dervišů.

Celá inscenace je však hrána pouze jednou herečkou. Ambiciózní Veronika Lazorčáková si krade celé pódium pro sebe. Díky jejím hereckým a pěveckým schopnostem vám hodinu a půl dlouhé představení uteče. Cílem tohoto divadelního představení je poukázat na chybu v justičním systému. 

Inscenaci má na svědomí Barbara Herz, mladá divadelní režisérka, absolventka JAMU a Osobnost roku za autorství a režii. Herz má za sebou celou řadu divadelních her se silnými společenskými tématy. Za Dušanův případ bojuje již několik let a podala dokonce tři žádosti o omilostnění k prezidentovi republiky. Toto následně popisuje v diskusi po představení, kterou vedla Eliška Kubartová a hosty kromě Herz byla i Blanka Nyklová a Jaroslav Šotola. V debatě se dozvíte pohled odborníků nejen na témata nespravedlivého uvěznění, ale také na další silná společenská témata. A nechybí ani prostor na kladení vlastních dotazů.

Smutný příběh Dušana má však po několika neúspěšných pokusech o zkrácení trestu šťastný konec. Dne 13.11. 2023 byl Dušan Dvořák podmínečně propuštěn na svobodu. Odseděl si čtyři roky ze svého šestiletého trestu.

Poslední uvedení inscenace v Divadle na cucky tohoto roku proběhne 11.12. 2023. Debaty po představení se bude účastnit sám Dušan Dvořák.

Zobrazeno 403 krát
Naposledy upraveno: čt., 16. listopad 2023 19:08
Pro psaní komentářů se přihlaste