čt., 5. listopad 2015 23:19

Tisíce lidí sdílejí falešný citát Wericha o islámu

Česká republika - Již přes 6000 lidí sdílelo na sociální síti Facebook falešný citát známého umělce Jana Wericha. Výrok srovnávající islám s nacismem měl umělec vyslovit v rozhlase 23. září 1938, tedy v den všeobecné mobilizace Československa.

"Takže vy chcete vědět, co si myslím o nacistech, ano? Řeknu vám to kulantně. Připomínají mi mohamedány: ti taky přijdou k vám domů a nejdřív se tváří mile, ale pak vám zakáží jitrničky, pivo a děvčatům sukně. A vy ani nevíte jak, ocitnete se v mešitě a musíte se modlit k aláhovi, aby vás nekamenovali." Takto zní údajný výrok Jana Wericha, který se v posledních dnech šíří raketovou rychlostí sociální sítí Facebook. Obrázek s citátem byl nejprve sdílen na recesistickém profilu, který se vydává za mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Pravděpodobně z tohoto profilu pak obrázek převzala Klára Samková, právnička známá svými negativními postoji k uprchlíkům. Z jejího profilu poté obrázek s citátem sdílelo přes 6000 lidí.

Ukázalo se však, že hojně sdílený citát je nepravý. Český rozhlas, ve kterém měl výrok kdysi zaznít, na svém facebookovém profilu uvedl celou věc na pravou míru. "Po sociálních sítích začala kolovat fotografie s údajným citátem Jana Wericha srovnávající islám s nacismem. Tato věta údajně zazněla ve vysílání rozhlasu 23. záři 1938. Český rozhlas prošel svůj archiv, přehled vysílání i noviny a žádné takové prohlášení nenašel. Víme, že Jan Werich ten den měl jiné starosti, neboť vozil vojáky během mobilizace a můžeme s největší pravděpodobností říct, že se jedná o podvrh," vyjádřil se k citátu Český rozhlas.

Přestože se ukázalo, že je citát nepravý, Klára Samková jej zatím ze svého profilu nesmazala. Lidé tak sdílejí falešný výrok dál.

Údajný Werichův citát

Obrázek s údajným Werichovým výrokem. Zdroj: www.facebook.com/jiriovcacekunofficial

Zobrazeno 4258 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:03
Pro psaní komentářů se přihlaste