po., 27. listopad 2023 17:37

Trendy 2023 se představily v Litomyšli

A Bůh stvořil ženu, kolekce Beaty Rajské A Bůh stvořil ženu, kolekce Beaty Rajské Zdroj: Eliška Ropková
Litomyšl - Již po dvacáté se v páteční podvečer v Litomyšli sešli přední čeští módní návrháři, aby v rámci přehlídky Trendy 2023 předvedli svou tvorbu. Mezi účinkujícími nechyběla velká jména českého módního světa jako Beata Rajská nebo Luděk Hanák a nouze nebyla ani o doprovodný program, o který se postarali nadaní hudebníci.
modely z kolekce Mirky Talavaškové autorské video

O půl osmé večer zaznělo velkým sálem Smetanova domu odbytí zvonu a na přehlídkovém mole zazářily první modely. Ty pocházely z rukou stylisty Konfekce NONN, jejíž majitelka Alena Nonnová je pořadatelkou této akce. Na vytváření letošního programu se podílela s Romanem Humpolíkem.

Stejně jako v předchozích letech provázel publikum večerem Jan Čenský. Doprovodný program tentokrát zajistili zpěvák, herec a skladatel Václav Noid Bárta, který vystoupil se svým kytaristou a notnou dávkou energie a vtipu, a slovenská bubenice Nikoleta Drummer Šurinová, vítězka 7. řady soutěže Česko Slovensko má talent. Oba se na podiu během večera objevili dvakrát a o chválu publika rozhodně neměli nouze.

První návrhářkou, která předvedla své modely, byla Mirka Talavašková, jež ve své kolekci Number 5 prezentovala spojení orientální a evropské kultury. V této kolekci se návrhářka snaží držet jednoduchého stylu a před divokými barvami dává přednost struktuře a vzoru materiálu. Prezentuje tak modely převážně v černé a bílé, ale zároveň v nich kombinuje různé materiály.

Dalším, kdo přijel do Litomyšle předvést svůj um, byl brněnský SALONč4. Ten se specializuje na zakázkovou výrobu oděvů a na přehlídkovém mole předvedl celou řadu svých modelů, od spodního prádla až po společenské obleky. Některé modely, dávající na odiv spíše tělo modelů než samotný kus oblečení, si od publika vysloužily obzvláště hlasitý potlesk.

Na přehlídkovém mole se se svou tvorbou blýskli také Ilona a Martin Jonášovi se svou značkou LAURA JONAS. Předvedli originální oblečení, u něhož jako předlohy posloužily autorské fotografie, malby nebo počítačová grafika.

Již stálým hostem a prezentujícím v Litomyšli je módní návrhář Luděk Hanák, který už téměř 30 let patří mezi nejúspěšnější české návrháře. V letošním roce představil kolekci Ambience 23 plnou ženskosti a blýskavých modelů.

Střípky z nejnovější kolekce Labora 23 představil Zoltán Tóth. Tato kolekce je spoluprací s již zmiňovaným SALONč4 a ALEXMONHART a dává důraz na autenticitu, což je spolu s kvalitou a udržitelností jedno z klíčových hesel návrháře.

Večer zakončily fragmenty z poslední kolekce Beaty Rajské s názvem A Bůh stvořil ženu, inspirované stejnojmenným filmem režiséra Rogera Vadima s Brigitte Bardot v hlavní roli. Tuto kolekci, plnou rozevlátých sukní, metalického šifonu, smyslnosti a podmanivé ženskosti, předvedla již v červenci na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Následovala už jen slova díků jak od účinkujících návrhářů, tak od samotné Nonnové. „Uvidíme,“ odpověděla však vyhýbavě, ale se smíchem, na otázku Čenského, zda se v budoucnu pustí do přehlídky Trendy 2024.

Zobrazeno 252 krát
Naposledy upraveno: út., 28. listopad 2023 13:16
Pro psaní komentářů se přihlaste