út., 12. březen 2024 23:57

Ukončujeme provoz, hlásí většina lyžařských středisek

Sněžné bary 2024 Sněžné bary 2024 Zdroj: Adéla Neugebauerová
Mnozí lyžaři se ani nestihli rozkoukat a zimní sezóna skončila dřív, než stihla začít. Nejeden lyžařský resort proto musel ohlásil konec provozu již v únoru, kdy je povětšinou vrchol sezóny. Proč byla zima tak krátká a jak takové loučení se sezónou mohlo vypadat?

Byl teprve začátek února a místo hlavní lyžařské sezóny velká část lyžařských středisek začala ohlašovat konec provozu. Což znamená, že letošní sezóna je bohužel více méně za námi. Zavírají nejen česká střediska, ale i ta zahraniční. Se sněhem to letošní rok nebylo vůbec jednoduché. Průměrná teplota od začátku prosince do konce února byla totiž 2,4 stupně nad nulou. Samotný únor dokonce můžeme označit za nejteplejší únor od roku 1961. V porovnání s teplotami z předešlých let byl letošní únor dokonce teplejší než vetšina z březnových teplot. Letošní zimu můžeme tak zapsat do historie jako druhou nejteplejší zimu od roku 1961. Se srážkami to dokonce vypadá, že letošní zimu můžeme také označit jako zimu s nejbojatšími srážkami. V zimním obdodí 2023/2024 totiž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) naměřil, že průměr srážek byl 203 milimetrů. Pokud tak napadl nový sníh, udržel se v rozmezí pár týdnů a pak, kvůli neustupujícímu dešti a teplotám nad nulou, roztál a změkl. Každé lyžařské středisko v Česku se s tímto nevlídným počasím vypořádávalo jinak. Některá se stále snaží být v provozu – například Špindlerův Mlýn hlásí dostatek sněhu a slibuje možnost zalyžovat si až do poloviny dubna, jiná se už se zimou rozloučila.

Jedním z takových středisek, které muselo předčasně ukončit provoz, je Horský Resort Buková Hora, známý také jako Bukovka či dříve Červená Voda. Stav sjezdovek již nebyl udržitelný, místy totiž návštevníci jezdili spíše po blátě než po sněhu. Bukovka již několikátý rok pořádá akci "Sněžné bary", což je akce, která slouží právě k rozloučení se s lyžařskou sezónou a i jako jakési poděkování lyžařům a snowboardistům za jejich návštěvu zdejších svahů.

Rozloučení se sněhem se pro sezónu 2023/2024 konalo v neděli 3.3., což je sice pěkné datum, ale vzhledem k předešlým sezónám je to dost brzy. Na poslední den provozu si středisko připravilo jako obvykle ohniště, kde si návštěvníci mohli opéci párek či klobásu. Také postavili bary, které jsou konstruované ze sněhu – proto akce s názvem "Sněžné bary". Za příznivějších podmínek bývají bary dva, jeden na straně Červené Vody a ten druhý na straně Čenkovic. Vzhledem k nedostatku sněhu měli letos návštěvníci možnost navštívit pouze jeden bar a to na straně Červené Vody. Tam si mohli dát čaj nebo grog na zahřátí a kochat se výhledy do malebné krajiny. Stejně jako hory spojují lidi, na Bukovce se povedlo spojit smutný pohled na špinavý sníh a brzký konec sezóny s přátelským kolektivem, který má zcela jasně jedno společné – lásku k lyžování a snowboardingu.

Sněžné bary 2024 (Adéla Neugebauerová)

Zobrazeno 212 krát
Naposledy upraveno: st., 13. březen 2024 10:09
Pro psaní komentářů se přihlaste