so., 30. duben 2016 10:09

Univerziáda na Tchaj-wanu po útocích v Paříži urychlila přípravy

Útoky v Paříži donutily organizátory Univerziády na Tchaj-wanu přitvrdit bezpečnostní opatření. Oznámil to včera starosta hlavního města Taipeie Ko Wen-je. Ten zároveň jmenoval hlavního tajemníka taipeiské vlády Su Li-chiunga novým výkonným ředitelem události, která se bude konat v srpnu 2017.

„I když do největší studentské sportovní akce příštích dvou let zbývá ještě rok a půl, obavy o její bezpečnost výrazně stoupají,“ uvedl na tiskové konferenci Wen-je. „Musel jsem na post výkonného ředitele jmenovat někoho, kdo je schopný a zároveň má zkušenosti s bezpečnostními opatřeními a kdo bude moci ihned zahájit přípravy,“ objasnil svou volbu Wen-je. Li-chiung byl členem organizačního týmu už při Světových hrách v Kaohsiungu v roce 2009.

Zpřísnění bezpečnostních opatření ovlivní také na 150 českých sportovců, kteří se události pravidelně účastní. Všichni účastníci totiž nově budou muset projít rozsáhlou bezpečnostní prověrkou. Uzávěrka pro poslání soupisu účastníků s příslušnými dokumenty se proto posouvá už na červen příštího roku.

Ko Wen-je už bezprostředně po pařížských útocích představil operační skupinu lidí, kteří budou mít na starosti právě identifikaci účastníků i diváků her. Tato skupina je speciálně trénovaná k vyhledávání teroristů a ověřování identit.

V průběhu listopadu minulého roku byla trénována také speciální jednotka taiwanské policie, která bude zajištovat bezpečnost her. Tato skupina prošla náročným cvičením, zaměřujícím se na souboje v davu, vysvobozování rukojmích, problematiku lidských práv i rychlou zdravotní pomoc pro oběti teroristických útoků. Spolupráci s těmito dvěma útvary a tchajwanskou policí přislíbila také armáda Spojených států amerických.

Univerziáda bude největší událostí pořádanou na území Tchaj-wanu od jeho vzniku. Je proto velice důležité, aby spolu všechny kantony řádně spolupracovaly. To je jedním z nejdůležitějších úkolů nového výkonného ředitele.

Zobrazeno 1765 krát
Naposledy upraveno: so., 30. duben 2016 10:10
Pro psaní komentářů se přihlaste