pá., 20. březen 2020 17:29

Univerzita Palackého spustila projekt mapující koronavirus v Olomouckém kraji

Koronavirus v Olomouckém kraji Koronavirus v Olomouckém kraji Zdroj: Katedra geoinformatiky UP
V tomto nelehkém období by měl každý přiložit ruku k dílu. Po medicích a učitelích se zapojují i další studijní obory. Jako například katedra geoinformatiky. Pod vedením Rostislava Nétka vzniká a dále se aktualizuje interaktivní mapa o novinkách a počtech nakažených v Olomouckém kraji.

 Chtěl bych se zeptat proč Vás to vlastně napadlo? Jaký byl ten prvotní impuls?

Prvotním impulsem byla nepřehlednost informací ohledně koronaviru v rámci Olomouckého kraje, zejména jejich neuspořádané zpracování. Proto jsme se rozhodli vše sjednotit na jedno místo a občanům usnadnit situaci.

Jak dlouho vám trvalo tento projekt realizovat?

Zprovoznit základní funkcionalitu byla otázka prvních 24 hodin. Projekt dále ladíme, doplňujeme aktuality z dalších informačních zdrojů a přidáváme další funkce.

Myslíte si, že se nějak liší od jiných interaktivních map, které mapují rozšíření koronaviru v ČR?

Myslíme si, že projekt je unikátní jednak sjednocením různých informačních zdrojů na jedno místo, a jednak lokalizací událostí do mapy. Uživatelé tak mají přehled o aktuální situaci v okolí jejich bydliště z více různých zdrojů.

Odkud získáváte data a informace?

Část dat pro naši mapu získáváme z oficiálních datových zdrojů, například webu Olomouckého kraje. Aktuality potom přebíráme ze zpravodajských portálů, sociálních sítí a prohlášení státních orgánů.

 Jak velký tým na mapě pracuje?

Intenzivně na aplikaci pracujeme čtyři a další spolužáci nám pomáhají. Velmi cenná je pro nás i pomoc a zpětná vazba z řad vyučujících z naší katedry.

Spolupracujete nějakým způsobem s městem Olomouc nebo s Olomouckým krajem?

V současné době ne. Rádi bychom však aplikaci rozšířili o další, případně co možná nejaktuálnější data, a spolupráci s krajem i městem jsme velmi otevřeni.

Co plánujete s mapou do budoucna?

Po dobu trvání pandemie se budeme snažit mapu vylepšovat a samozřejmě na ní budeme zveřejňovat aktuální data ohledně koronaviru. V budoucnu by pak mohla sloužit jako záznam o nákaze koronavirem v Olomouckém kraji, například formou nějaké časové osy.

Zobrazeno 1001 krát
Naposledy upraveno: so., 21. březen 2020 14:41
Pro psaní komentářů se přihlaste