st., 26. listopad 2014 16:01

Urážka policisty na Facebooku zůstala bez pokuty

BRNO – Muž, který loni dostal pokutu 10 tisíc korun za vulgární vyjadřování o policistovi vyšetřujícím jeho kauzu, může od 25. listopadu klidně spát. Jeho už jednou sníženou pokutu totiž Ústavní soud zrušil jako svévolnou a protiústavní.

Podle soudce Jaroslava Fenyka má policie podle trestního řádu právo se svolením soudu využívat ke zjišťování informací telekomunikační kanály včetně sociálních sítí, ovšem pouze u činů se sazbou od tří let. V tomto případě však policisté na mužův facebookový profil nahlédli přes profil jednoho ze svědků, čímž se dostali za hranice trestního řádu. „Takto získané informace nelze přičítat k tíži stěžovatele, jako tomu bylo v projednávaném případě,“ uvedl Fenyk.
Podle podané stížnosti porušila policie nezákonnou kontrolou komunikace na Facebooku mužova ústavní práva, a to zejména právo na soukromí a právo na zachování tajemství zpráv. Podle vyšetřovatelů Ústavního soudu nelze soukromou komunikaci na sociální síti v tomto případě pokutovat. „Pořádkovou pokutu může dostat ten, kdo ruší soudní jednání nebo se chová urážlivě k vyšetřovatelům. Jelikož se zde jednalo o soukromou komunikaci, pokuta byla neoprávněná,“ uvedl muž ve své stížnosti a soud mu dal za pravdu.

 

Zobrazeno 1462 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste