st., 14. říjen 2015 12:49

USA nasadí 90 vojáků proti Boko Haram

Yaoundé – Spojené státy americké, v čele s Barackem Obamou, posílají do Kamerunu devadesát vojáků. Prezident, kterému za rok končí funkční období, tak rozhodl po dohodě vlád USA a Kamerunu na spolupráci v boji proti teroristické skupině Boko Haram, která dlouhodobě ohrožuje obyvatele centrální oblasti Afriky.

Dle dohody se má jednat o pomoc při vzdušných útocích, ve zpravodajské oblasti a sledování. Americké jednotky v oblasti zůstanou, dokud Kamerun nerozhodne, že pomoc Američanů už nepotřebuje. Služba vojákům v pobřežním africkém státě začne v pondělí 19. října. Podle Bílého domu je možné uvažovat o navýšení počtu jednotek až na tři sta. „Bude to součást širšího působení v regionu, které má za úkol zastavit šíření Boko Haram,“ uvedl jeho mluvčí Josh Earnest. Úsilí Američanů zneškodnit tuto povstaleckou skupinu je znatelné i v sousední Nigérii.

Teroristická organizace Boko Haram se řídí striktním výkladem práva šaríja. Mezi její největší zločiny patří útok z července 2013 na školu ve městě Mamudu, při kterém zemřelo 29 lidí. Časté jsou také únosy v oblastech, které ovládá. Jedním z nejmasovějších byl únos 247 křesťanských studentek z internátů vládních škol, které pak teroristé rozprodaly jako sexuální otrokyně nebo převezli na základny organizace v Čadu a Kamerunu. Boko Haram navíc udržuje velmi blízké kontakty s představiteli takzvaného Islámského státu.

Zobrazeno 2277 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:08
Pro psaní komentářů se přihlaste