pá., 24. listopad 2023 14:57

Uznávaný režisér Tim Burton se vrací do Prahy. Uvede velkou výstavu, která zahrne i jeho nejnovější tvorbu

Plakát výstavy Plakát výstavy Zdroj: Jenny He, Tim Burton Productions
Praha - Po deseti letech předvede slavný producent, loutkař, scénárista a básník, fotograf a výtvarník svou tvorbu i v České republice. Expozice s názvem Tim Burton: Návraty se fanouškům zpřístupní 1. května v prostorech Obecního domu a bude otevřena až do 30. září.

Výstava, která se konala v roce 2014 V Domě U Kamenného zvonu byla výstavní akcí roku a zúčastnilo se jí přes 100 tisíc lidí. Tentokrát se můžeme těšit na rozšířenou verzi v rozlehlejších prostorech Obecního domu, která bude obohacena o Burtonova nejnovější díla, jako je seriál Wednesday, Dumbo nebo Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. „Výstavu pořádá nezávislá kurátorka Jenny He ve spolupráci s Tim Burton Productions a Art Movement,“ uvádí web timburtonpraha.cz. Vstupenky na akci jsou dostupné na síti Ticketmaster.

Na výstavě budou představeny storyboardy, skicy, návrhy scén a fotografie z nadčasových filmových klasik. Celkově bude k vidění více než 530 exponátů. Expozice měla obrovský úspěch v New Yorku, Paříži nebo Melbourne, a proto organizátoři nepochybují, že bude vynikat také u nás. Sympatický vizuální pohádkář se na ni přijede sám podívat. Podle webu se také můžeme těšit na komponované pořady, přednášky, projekce a diskuse kterými diváky provede Martin Jiroušek:
• Gotický horor, italská scéna a jejich vliv na dílo Tima Burtona
• Britský filmový horor a jeho vliv na dílo Tima Burtona
• Animovaný horor v historii světové kinematografie
• Tim Burton a genius loci Kafkovy Prahy
• Japonské monstr příšery
• Fantasmagoriana čili karnevaleska a groteska
• Humor versus horor a počátky kinematografie.

Tim Burton, jako všestranný umělec, má svůj velmi osobitý styl. V roce 1979 vystudoval Kalifornský institut umění, následně začal pracovat jako animátor ve společnosti Walt Disney Productions, která zaujala jeho pozornost. V roce 1982 režíroval svůj první krátkometrážní film Vincent. První celovečerní kousek Pee-Weeho velké dobrodružství přišel na svět v roce 1985. Jeho kariéra nabrala na obrátkách a dnes je pětašedesátiletý režisér známý například pro filmy Střihoruký Edward, Beetlejuice, Karlík a továrna na čokoládu, Batman, Ukradené Vánoce nebo Alenka v říši divů.

Zobrazeno 389 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2023 19:51
Pro psaní komentářů se přihlaste