pá., 29. duben 2016 16:09

V bowlingové akademii mají za úkol zdokonalovat mladé talenty

Olomouc – V rámci boomu, který v posledních letech zažívá v České republice bowling, byla v Olomouci vytvořena bowlingová akademie. Ačkoliv tato instituce působí ve městě již více než osm let, když se lidé o její existenci doslechnou, nepřestává je udivovat, co že to vlastně v jejich městě je za akademii.

V roce 2008 byla v Olomouci založena bowlingová akademie. I dnes jde stále o jedinou instituci tohoto typu v České republice. Zároveň je olomoucký akademie jednou ze dvou evropských a tří světových akademií. A jak se vlastně nápad, založit bowlingovou akademii zjevil? „Bowland Olomouc měl vždy velkou juniorskou základnu a chtěli jsme mít ty nejlepší hráče v České republice, ale i v Evropě. Osloven byl finský trenér Juha Maja a tím vznikl projekt Bowling Academy,“ objasňuje trenér Bowling Academy Jan Spáčil.

Úkoly akademie jsou zřejmé. „Naším hlavním cílem je vychovávat a zdokonalovat největší talenty bowlingu, kteří budou konkurenceschopní v Evropě. S akademií je spojeno také vzdělávání trenérů a jejich certifikací,“ vyjmenovává ambice Jan Spáčil. „ Hráči jsou u nás rozděleni do tří skupin, a to Basic, Standard a nejvyšší Elite. V té je momentálně pouze jeden hráč, a to Tomáš Plechata, jeden z největších talentů v České republice. Celkem v akademii působí dvanáct hráčů.“ Spolu s Janem Spáčilem se o bowlingové talenty stará hlavní trenér, Fin Juha Maja. „Sedm let působil jako hlavní trenér finské juniorské reprezentace, je juniorským mistrem světa, pro Finsko vybojoval 44 medailí z evropských a světových šampionátů. Je hlavní instruktor pro trenéry všech úrovní ETBF (pozn. autora European Tenpin Bowling Federation),“ vyzdvihuje kvality svého kolegy Jan Spáčil, čímž dokládá, že o mladé bowlingáře je v Olomouci dobře postaráno. On sám je navíc desetinásobným mistrem České republiky.

O tom, že v Olomouci odvádí dobrou práci, svědčí kvalitní výsledky. „Všichni dosavadní hráči Bowling Academy reprezentovali Českou republiku na evropských šampionátech. Získali jsme stříbro a bronz na mistrovství Evropy juniorů a máme několik českých mistrovských titulů,“ shrnuje úspěchy Jan Spáčil.

Co by poradil Jan Spáčil začínajícím hráčům, kteří by chtěli akademii navštěvovat: „Určitě by měli vstoupit do naší přípravky, která má svá dvířka pro mladé zájemce otevřená. Důležité je, aby na sobě chtěli mladí pracovat a začali bowlingem žít. Pokud se najde někdo, kdo bude opravdu talentovaný, tak ho pozveme do akademie sami.“

Bowlingová veřejnost o tom, že existuje v Olomouci akademie tohoto sportu, ví, nicméně veřejnosti tento fakt poněkud uniká. „Akademie prochází momentálně velkými změnami a věřím, že po těchto úpravách se o ní bude vědět nejen mezi bowlingovou veřejností, ale také mezi lidmi, kteří se o bowling jako takový moc nezajímají,“ doufá trenér Spáčil.

V bowlingovém centru v Galerii Šantovka, kde má akademie své sídlo, pořádají řadu akcí, na kterých prokazují nejen hráči zdejšího oddílu své kvality. „Pořádáme akce tipu mistrovství České republiky, a to ve všech kategoriích, dále komerční turnaje, ale také turnaje pro školy nebo děti. Letos navíc hostíme European Champions Cup 2016 (pozn. autora mistrovství Evropy mistrů 2016). Toto mistrovství bude v České republice vůbec poprvé a bude to velká akce,“ věří Jan Spáčil.

Domovská herna bowlingové akademie hostí také největší turnaj u nás, kterým je Czech Open. To se kvapem blíží. „Již nyní máme na tuto akci nahlášeno více než šest set třicet startů. Nejde o počet hráčů, jelikož někteří hráči nastoupí v kvalifikačních kolech víckrát, ale i tak je to velké číslo, které stále roste. Bude se hrát osvědčeným modelem, díky němuž se k nám sjíždí hráči z celé Evropy,“ prozrazuje Jan Spáčil a na závěr dodává: „Titul na tomto turnaji, který bude Olomouc hostit od 2. července do 10. července 2016, obhajuje Čech Michal Janovský.“

Zobrazeno 1674 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2016 16:11
Pro psaní komentářů se přihlaste