út., 15. říjen 2019 07:47

V Brně proběhne festival Maker Faire

Na plzeňském Maker Fairu bylo plno. O víkendu se festival koná v Brně Na plzeňském Maker Fairu bylo plno. O víkendu se festival koná v Brně Zdroj: Maker Faire
Brno – Do jihomoravské metropole o víkendu zavítají desítky tvůrců, kutilů či vynálezců. Brněnské výstaviště totiž bude hostit veletrh Mini Maker Faire. Festival kreativních a inovativních vynálezců se v Česku objeví už popáté, ve větším rozsahu naposledy proběhl v červnu v Praze.

Po úspěšné Mladé Boleslavi a neméně oblíbené Plzni se Maker Faire s přídomkem Mini poprvé uskuteční v Brně. V pavilonu A1 brněnského výstaviště se na ploše přesahující čtyři tisíce metrů čtverečních představí přes pět desítek kutilů, kteří si nechtějí své výtvory nechat pouze pro sebe. Chybět nebudou projekty související s 3D tiskem, roboti vybudovaní na otevřených vývojových platformách, populární domácí automatizace nebo modelové kolejiště. Za zmínku stojí i takové kuriozity, jako je stroj na výrobu cukrové vaty vytvořený v domácích podmínkách pomocí běžně dostupných věcí. Jednou ze základních surovin pro jeho výrobu byl obyčejný květináč.

„Nápad vyrobit stroj na cukrovou vatu vymyslela moje taneční partnerka na letním táboře, kde jsme pro ostatní děti připravovali cukrovou vatu. Zmínila přede mnou, že by si doma přála mít vlastní výrobník cukrové vaty, a o půl roku později jsem jej pro ni vyrobil," reaguje na dotazy ohledně jedinečného konceptu jednadvacetiletý Matěj Suchánek, který na festival přijel kromě zmiňovaného vynálezu s mnoha dalšími projekty.

Pokud si ale chcete z Maker Faire kromě kontaktů na zajímavé osoby a diskuzí s nimi odnést i nové poznatky a znalosti získané jiným způsobem, neměli byste minout doprovodný program. Ten je totiž obsahově velmi bohatý. Ať už si budete chtít vyzkoušet fyzikální či chemické experimenty, nebo si raději vytvoříte dělo vystřelující vatové tyčinky do uší, jistě načerpáte inspiraci pro tvorbu vlastních projektů a odejdete obohacení novými zkušenostmi.

Kutil? Vynálezce? Kdepak, Maker!

Vystavovatelům na veletrhu dnes málokdo řekne jinak než „makeři". Ve své podstatě se jedná o zvídavé nadšence, kterým nestačí věci dostupné na běžném trhu a vytváří nebo zdokonalují nové, vlastní produkty. V definici nesmí chybět ani to, že si maker své výrobky obvykle nenechává pro sebe. Festival Maker Faire tak nabízí skvělou příležitost pro prezentaci výtvorů zhotovených těmito novodobými kutily.

Poprvé před třinácti lety v USA

Maker Faire je událost celosvětového formátu s několikaletou tradicí. První festival mohli zájemci navštívit roku 2006 v San Franciscu. Tehdy jej iniciovala redakce amerického časopisu Make. Brněnská verze veletrhu je akce vedená pod hlavičkou Maker Faire a je nezávisle organizovaná místní českou komunitou tvůrců. Veletrh trvá od 19. do 20. října a za vstup na brněnské výstaviště zaplatíte 150 korun.

Zobrazeno 992 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 14:30
Pro psaní komentářů se přihlaste