pá., 24. listopad 2023 11:09

V České Třebové proběhl 62. ročník tradiční Jabkancové pouti

Vystoupení skupiny Jabkancová sešlost Vystoupení skupiny Jabkancová sešlost Zdroj: Justýna Bouchalová
Česká Třebová – V sobotu 18.11. se zde jako každý rok konal tradiční festival spojený se svátkem svaté Kateřiny. Návštěvníci pouti měli možnost si poslechnout lidovou muziku, zhlédnout několik humorných divadelních vystoupení, a především si vychutnat zdejší krajovou specialitu takzvané „jabkance“.

Slavnost probíhala už od ranních hodin, kdy se začínalo s pečením a prodejem jabkanců. Ve 13:30 byla pouť oficiálně zahájena a v odpoledních hodinách potom nastoupili zdejší „jabkancoví umělci“, neboli hudební skupina Jabkancová sešlost a herci z místního divadelního souboru Hýbl, kteří sehráli několik krátkých humorných scének, prokládaných lidovou muzikou. Od 16:00 potom vystoupila kapela Šutr. 

Jabkancová pouť měla původně především náboženský charakter spojený s uctíváním svaté Kateřiny, patronky studentů a učenců. Proto se návštěvníci během celého dne také mohli zúčastnit komentovaných prohlídek v českotřebovské rotundě sv. Kateřiny. Zajímavostí je, že rotunda sv. Kateřiny patří mezi nejstarší románské stavby ve východních Čechách.

Název Jabkancové pouti je odvozený od tzv. „jabkanců“, sladkých pečených placek plněných tvarohem a posypaných cukrem. Ačkoli by se podle jména mohlo zdát, že jsou vyrobeny z jablek, jsou ve skutečnosti vyrobeny z brambor. Název tohoto pokrmu vychází ze starého českého označení pro brambory – „zemská jablka“. Okolí České Třebové bývalo chudé, a tak právě brambory patřily mezi hlavní potravinu zdejších lidí. Díky slavnosti se ovšem z původně chudého lidového jídla stala vyhledávaná specialita. Ti, kteří chtějí tutu specialitu ochutnat, musí zavítat týden před svátkem sv. Kateřiny do České Třebové, ovšem musí počítat s dlouhou frontou ke stánku, protože pochoutka je mezi místními velmi oblíbená.

 

Zobrazeno 141 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2023 20:41
Pro psaní komentářů se přihlaste